Pátecký zámek je nevelká, původně renesanční, po úpravách barokní stavba, obklopená rozsáhlým hospodářským dvorem a ležící přímo na břehu Ohře. Zámkem se ovšem nazývá posledních 300 let, původně šlo o letohrádek v zahradě staršího zámku, který stával na návrší na místě dnešního kravína a okolo roku 1700 beze stopy zmizel.

Poloha a dispozice zámku a dvora tak v podstatě předurčuje možné využití, ke kterému snahy majitele, Městysu Peruc, směřují. Volnočasový areál se zpřístupněným zámkem, v hospodářských budovách galerie, výstavy, časem také ubytování. Takový areál „kultury a oddechu“. V plánu je také malé koupaliště či rozhledna na zámecké sýpce. Již dnes je možné v hospodářském dvoře si postavit stan nebo zaparkovat karavan, udělat si piknik či zahradní slavnost. Je možné si zapůjčit zahradu s pódiem nebo celý areál pro vlastní akci. V případě akce s přístupem veřejnosti pak pořadatel zaplatí jen nízké náklady na provoz.

Nabídku zámku tvoří v současné době prohlídky zámecké expozice s průvodcem a volně přístupná výstava papírových modelů, především hradů a zámků. Recesistické, nedokončené, ale již částečně přístupné Muzeum husitského hejtmana Alšíka Škrpy se nachází v prostorách bývalé pátecké šatlavy a prohlédnout si je můžete samostatně bez průvodce v otevíracích hodinách zámku.

Kulturní akce na zámku se odehrávají především od června do září, téměř každou sobotu zde hraje živá hudba, občas vystupují divadla, šermíři nebo se třeba pořádá košt vín. Výběr z programu: 12.7. zahrají v zahradě zámku Hop trop, 13.7. Mini country festival, 14.7. Creatrio (barokní hudba), 3.8. Letní košt vín, 10.8. Brassband (dixieland).

Otevírací doba:

BŘEZEN – KVĚTEN soboty, neděle, svátky (a taky pátky!) 10 – 16

ČERVEN – SRPEN úterý – neděle, svátky 10 – 16

ZÁŘÍ – LISTOPAD soboty, neděle, svátky (a pátky!) 10 – 16

 

     Jedná se o otevírací dobu zámku, areál je kvůli výstavám, výhledům na řeku, posezení v zahradě či nově vytvářenému dětskému koutku otevřený dlouho do večera.

 

www.zamekpatek.cz