Hrad Doubravka, jehož historie sahá až do 15. století, patří mezi oblíbená výletní místa a je nejvýznamnější dominantou města Teplice. V roce 1966 převzal ruiny hradu radioklub Svazarmu (po roce 1989 se mění název na AVZO Doubravka), který v osmdesátých letech provedl významnou rekonstrukci. Organizaci, jejíž členové se s přispěním sponzorů starají o zachování historické památky, se podařilo přeměnit zříceninu opět na hrad. Interiéry radioamatérského hradu Doubravka jsou od roku 2020 opět zpřístupněny veřejnosti a jsou zde možné prohlídky a výstup na vyhlídku, ze které jsou nádherné výhledy na Krušné hory a České středohoří. Podařilo se také otevřít stálou expozici historie zbraní (Zbrojnice), která je přístupna široké veřejnosti. Pořádají se zde kulturní, společenské a sportovní akce. Na hrad vedou dvě značené trasy, součástí jedné z nich je naučná stezka, která vás seznámí s flórou, faunou, geologií i historií Doubravské hory.

Doubravská Hora, litografie podle kresby C. Wuerbse

Doubravka, začátek 20. století

     Velkou změnou pro hrad bylo otevření Penzionu přímo v areálu hradu Doubravka, který poskytuje v 5 pokojích 17 lůžek. Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení. Pokoje i chodby jsou zdobeny ručně vykládanými mozaikami s různými historickými výjevy. Nechybí ani společná, plně vybavená kuchyňka s automatem na kávu a samostatná jídelna, sloužící i jako společenská místnost.

    

     Hrad nabízí také možnost pronájmu svých prostor pro konání svateb, nebo i jiných soukromých či firemních akcí s možností využít přespání přímo na místě, v Penzionu Doubravka. Svou polohou účastníci takovéto oslavy nikterak neruší své okolí ve městě a lze takové akce uskutečnit až do ranních hodin. Nedílnou součástí exteriéru je i ohniště s posezením, které lze využít, což žádný jiný hotel v Teplicích nenabídne.

Pohled z Doubravky do okolí

Pohled z Doubravky do okolí

www.hrad-doubravka.cz

Ing. Martin Richter, předseda spolku