V rámci programu Erasmus+ financovaného grantem z Evropské unie se konala ve dnech 15. až 21. dubna 2024 na Numedal videregaende skole v Nore projektová schůzka, na kterou přijelo dvanáct žáků ze třídy 7. C a dvě učitelky z Gymnázia Teplice.

Účastníci o setkání v Norsku napsali:

Studenti teplického gymnázia dostali jedinečnou možnost vypravit se do severské a přírodně bohaté země jakou je Norsko. Naše cesta vedla z Teplic na pražské letiště, dále přes vlakovou i autobusovou dopravu až k malebnému městečku Rødberg, vzdáleného asi 160 km od hlavního města Osla. Norští studenti se netajili svým nadšením z našeho příjezdu a ani pozdní hodiny některé nezastavily přijet se za námi podívat na hotel.

Skoro celý týden byl ponechán v režii tamních učitelů a studentů, kteří nám dokázali vytvořit poměrně bohatou představu o norské přírodě, národních pokrmech i místním vzdělávacím systému, který se mnoha aspekty signifikantně liší od toho českého. Naší náhradní školou se na pár dní stala menší, ale přesto bohatě vybavená škola v Norefjord. Ve škole se nachází kuchyňka, kde jsme si připravili společně vafle s tzv. cloudberries (ostružiník moruše) a dokonce i domácí pizzu. Je zde volně přístupná studentská kantýna i knihovna, kde si žáci mohou zpříjemnit přestávky například stavebnicemi LEGO, hraním šachů i stolním fotbálkem.

Do programu byla zařazena i návštěva dřevěného kostela z roku 1167 ležícího nedaleko od areálu školy, který se vymykal svou architekturou i velice zachovalými malbami. Dříve se počet těchto kostelů v Norsku pohyboval v číslech něco málo přes tisíc, ale dochováno jich je pouze 28.

V průběhu týdne se konaly prezentace českých žáků o škole, Teplicích a České republice i norských studentů o vodní a větrné elektrárně. Proběhla také očekávaná ochutnávka českých pochutin; nechyběly syrečky, makovky ani Dubský perník. Opomenuty nebyly ani experimenty týkající se energetiky, které se prováděly ve školní laboratoři.

Přestože program byl opravdu nabitý, zbyl stále čas i na zábavu, a tak nám byly představeny i volnočasové aktivity našich norských vrstevníků. Náš týden byl zakončen v samotném hlavním městě, kde jsme stihli projít řadu pamětihodností, navštívit muzeum známého Edvarda Muncha a ochutnat i typické národní pokrmy.

Z tohoto projektu si jistě spousta z nás odnáší cennou představu o norském vzdělávacím systému, spoustu zahraničních přátel a přesvědčení, že tamní příroda je skutečně nádherná a bezpochyby stojí za opětovnou návštěvu.

Veronika Skrčená