Legendární Beethoven prošel stomilionovou investiční akcí a od dubna 2024 je opět v provozu. Po vybudování THERMALIA v roce 2018 jde o druhou největší investici v novodobé historii teplických lázní. Komplex dlouhodobě patří k nejvyhlášenějším cílům lázeňských hostů z blízka i z daleka. Zdejší THERMALIUM uspělo v soutěži o excelentní destinaci Evropy a za Česko získalo 3. místo. V současné době mají Lázně Beethoven po čtyřech měsících intenzivních prací opět brány dokořán.

Technologie do všech pokojů
– 50 km optických kabelů pro datové připojení a TV
– klimatizace do 30 pokojů
– kompletní rekonstrukce 10 pokojů, částečná rekonstrukce 17 pokojů, výměna nábytku ve 100 pokojích
– 600 nových interiérových a vstupních dveří

Doba se posouvá a nejstarší lázně Česka s ní. Termální komplex Beethoven pamatuje i husity, nyní však svým hostům zajišťuje komfort 21. století. Stomilionová investice přinesla na první pohled neviditelnou, přesto velmi poptávanou výbavu. Kompletní internetové pokrytí i modernizace TV a její nabídky si mimo jiné vyžádala natažení více než 50 km optických kabelů.

Vstup bez bariér
– teplotní komfort díky velkorysým automatickým vchodovým dveřím
– bezbariérový přístup

Částečná rekonstrukce však cílila zejména na nové uspořádání vchodu. Vznikl majestátní vstup do domu s moderní vzdušnou bezbariérovou recepcí a prosvětleným lobby. Před rekonstrukcí se hosté v recepci utkávali se schody, nyní se chodí v jedné pochozí úrovni od parkoviště až k výtahu do pokojů.

Důvody k zastavení
– 2650 křišťálových kapek
– kamenné prasátko objevuje prameny pod křišťálovým deštěm
– malované stropy z 19. století
– koberec posetý teplickou lvicí

Architekt a autor Beethovenovy proměny Petr Sedláček:

„Lázně jako pamětník mají dar nadhledu a měří čas jinak. Věřím myšlence, že klid a spočinutí má v regeneraci nezastupitelnou úlohu, proto interiér jen odhaluje tuto lázeňskou podstatu a nabízí dostatek důvodů k zastavení.“

Očividná proměna designu vyvolala na sociálních sítích tisíce ohlasů. Celý prostor foyer nyní propojuje světelná instalace z celosvětově uznávaného českého křišťálu. Oslnivě lesklé kapky ve svém tvaru spojují nejen zřejmý odkaz na teplické termální prameny, ale bočním posazením nožičky se nechávají inspirovat v notách. Vodní noty tak jsou odrazem slov „Lázně Beethoven“.

Za světelným řešením stojí renomovaná liberecká společnost Spectra One, která běžně zajišťuje špičkové sklářské instalace pro luxusní hotely ve světových metropolích. V teplickém Beethovenu se osvětlení skládá ze 2650 křišťálových kapek. Část z nich v nápodobě deště prostupuje všechna podlaží podél schodiště, aby se v nejnižším bodě pohupovaly těsně nad hladinou malých jezírek. V jednom z nich si libuje bájné prasátko, podle Hájkovy kroniky objevitel teplických pramenů.

Malé THERMALIUM
– renovace rehabilitačních bazénů
– nový Kneippův chodník

Osvědčený koncept THERMALIA je nyní otištěn i do rehabilitačního bazénu pro cvičení. Signifikantní léčba v teplické termální vodě tak dostává nezaměnitelný charakter, v jehož duchu se renovovaly také bazény pro individuální rehabilitační cvičení. Všude zachováváme věrnost vstřícné ergonomii a pohybovému komfortu léčících se hostů.

Respirium
– zcela nový koncept
– zde bude podávána pitná kúra přímo z chrliče teplické lvice
– oživené historické scény, volné kopie původního chrliče, busty královny Judity, reliéfu o objevení teplických pramenů, promítání příběhů slavných hostů

Respirium se po rekonstrukci dostává do slovníku lázeňských hostů. Jde o vzdálenější část foyer, kde vznikla relaxační zóna. Pobyt zde slouží k oddechu a zároveň nabízí příležitost naladit se na lázeňský rytmus, tak potřebný pro komplexní přístup k léčbě. Bohatství vjemů se zde předkládá jen zvolna, v pověstné lázeňské pohodě.

Že se vyměnil povrch chodeb, že schodiště sjednotil nový koberec, že se proměnil i konferenční prostor, jsou jen další důkazy o tom, že Beethoven jako nestor českého lázeňství zraje a svůj dlouhý příběh hrdě vystavuje světu.

Vše vzniklo pod rukama místních firem

Lázně Teplice v Čechách daly příležitost mnoha firmám ze severočeského regionu ukázat svůj um. Děkujeme všem, zvláště pak českým sklářům z Liberce firmě SPECTRA ONE, díky nimž se v domě vznáší skleněná symfonie. Zvládnout komplikovaný systém elektroinstalací se podařilo firmě Amicom. Interiérové vybavení šité na míru zajistila Limba. Generálním dodavatelem stavby byly Speciální stavby Most. Na rekonstrukci navržené architektonickým ateliérem MiSe se však podílelo více než dvacet dodavatelů z nejrůznějších oborů (nábytek – Alupress design, dveře Dřevotep, Acer, Have, grafické práce – GRASR).

www.lazneteplice.cz