V rámci programu Erasmus+ financovaného grantem z Evropské unie a podpoře z Česko-německého fondu budoucnosti se konala v březnu projektová schůzka, na kterou přijelo 8 žáků a 2 učitelé z partnerské školy Gymnasium Christian-Ernestinum v Bayreuthu. Do projektu „Living Friendship“ se zapojilo také 10 žáků ze tříd 6.E a 6.A včetně tří učitelek z Gymnázia Teplice. Program začal v neděli 17. března příjezdem německých žáků do Teplic, seznámením s českými, a také „ice breaking“ aktivitami. Večer byl zakončen komunikací při společné večeři.

V pondělí žáci Gymnázia Teplice provedli německé studenty po všech budovách školy, ukázali jim Beuronskou kapli, didaktickou expozici a školní biopark. Hosté se také měli možnost podívat na hodinu výuky německého jazyka. Na odpoledne si připravili čeští žáci prohlídku Teplic s interaktivními úkoly.

Další den se nesl v poznávání Německa. Zahraniční účastníci si připravili pro žáky Gymnázia Teplice prezentace o jejich škole, městě i Bavorsku a také ochutnávku tamních specialit. Potom se zúčastnili keramického workshopu, kde tvořili výrobky z hlíny. Po obědě si mohli užívat krásy oseckého kláštera, aby pak večer strávili společně při bowlingu.

Ve středu se všichni vydali na výlet do Prahy. Čeští žáci připravili prohlídku hlavního města a zbyl jim také čas na individuální procházku ulicemi. Poslední den zamířili pod povrch, přesněji do štoly Martin v Krupce. Celý týdenní pobyt zakončili zase u společné večeře, kde se po nabitém programu rozloučili, protože následující den cestovali již němečtí žáci zpět domů.

Myslím si, že se celý česko-německý projekt povedl. Studenti se mohli poznat s vrstevníky a zažít tak nové zkušenosti nejen v komunikaci v cizích jazycích, ale také organizaci projektové schůzky. Brzy se těšíme na další akci, která se bude konat v dubnu v Bayreuthu.

Marie Krutská