Česká republika a Slovinsko. Pouze tyto dvě země se v rámci Evropy dokázaly probojovat na šampionát robotické soutěže v americkém Dallasu, kde se na přelomu dubna a května mezi sebou utká přibližně 150 těch nejlepších týmů z celého světa. Za Česko se na mistrovství kvalifikoval tým RoboTitans složený ze žáků druhého stupně Základní školy Na Valech v Litoměřicích, který v současné době patří v této oblasti mezi nejlepší v republice. Školáky, jejich učitele informatiky Štěpána Samka a zástupce ředitele školy Jana Franze na radnici přijal starosta Litoměřic Radek Löwy. Robo tým starostovi přinesl ukázat i svého robota pojmenovaného Kratos a pohovořil o smyslu a pravidlech robotických soutěží. „Nejtěžší pro nás v začátcích bylo naučit se programátorský jazyk a vymyslet, jak robota sestavit, aby splňoval všechny požadavky,“ řekla kapitánka týmu Kristýna Kutnarová.

S programováním robotů zkonstruovaných ze stavebnice VEX IQ začali žáci ZŠ Na Valech na popud učitele Štěpána Samka teprve v minulém školním roce v rámci rozšířených hodin informatiky. A během krátké doby už sklízeli první velké úspěchy na soutěžích jak doma, tak i v zahraničí. Vstupenku na blížící se světový šampionát jim vyneslo ocenění Mistr České republiky – Excelence award na únorovém Mistrovství ČR konaném v Praze.

Radost z tak velkého úspěchu však týmu i celé škole kazí velmi vysoké náklady, které si cesta do amerického Dallasu na MS v robotice VEX 2024 vyžádá. Spolu se sdružením rodičů proto RoboTitans založili transparentní účet (číslo: 6675725349/0800) určený na příspěvky, které pomohou náklady na cestu uhradit. Peníze se snaží získat také prostřednictvím sponzorů a o příspěvek požádali i radnici. „Žádost o finanční podporu na cestu do Ameriky jsme již obdrželi. Rada města se jí bude zabývat na svém nejbližším jednání. Předpokládám, že příspěvek město poskytne,“ sdělil starosta Litoměřic Radek Löwy s tím, že podporu technického vzdělání považuje v dnešní době za velmi důležitou. Robotika se ve školní výuce objevuje stále častěji. Pomáhá rozvíjet například logické myšlení, kreativitu, trpělivost ale i týmovou spolupráci.

(zdroj: litomerice.cz)