Novoroční koncerty pořádá Severočeská filharmonie Teplice tradičně první den v roce již od roku 1998, ale ten letošní byl svou dramaturgií výjimečný. Prvním koncertem 1. ledna 2024 ve 13:30 hodin ve Velkém sále Krušnohorského divadla nevstoupila filharmonie a její posluchači pouze do nového roku 2024, ale oslavili společně i vstup do Roku české hudby, který se koná jednou za deset let, vždy v roce končícím na číslici čtyři.

„Připomínáme si tímto výročí úmrtí Antonína Dvořáka v roce 1904, výročí narození Josefa Suka a Oskara Nedbala v roce 1874 či výročí narození Leoše Janáčka v roce 1854. Hlavním výročím však je oslava 200. výročí narození Bedřicha Smetany v roce 1824 a jeho úmrtí v roce 1884,“ vysvětluje ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Novoroční koncert v Teplicích tak byl především poctou české hudbě. Zazněla zde předehra a árie z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, výběr z České suity Antonína Dvořáka, výběr ze suity Pohádka Josefa Suka, ale nechyběl ani výběr ze slavných operet Vinobraní či Polská krev Oskara Nedbala.

Sólisty byli mladá sopranistka Nikola Uramová, laureátka několika významných pěveckých soutěží a tenorista Richard Samek, sólista Národního divadla a Státní opery v Praze. Severočeskou filharmonii řídil Norbert Baxa, bývalý šéfdirigent opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a nyní profesor na Akademii múzických umění v Praze, na Univerzitě Britské Kolumbie ve Vancouveru a na Vysoké hudební škole v Curychu.

Norbert Baxa, dirigent