V rámci programu Erasmus+ financovaného grantem z Evropské unie proběhla v listopadu 2023 na Gymnáziu Teplice týdenní projektová schůzka, na kterou přijelo 10 žáků a 3 učitelé z naší partnerské školy Numedal videregaende skole v Norsku. Projekt se zahraničními studenty byl pro obě strany velmi přínosný a určitě si z něj všichni odnášíme mnoho nezapomenutelných zážitků. Během jednoho týdne jsme měli možnost denně se potkávat s norskými studenty a dozvědět se také něco nového o jejich zemi i stylu života.

Jednou z nejzajímavějších částí projektu byl výlet do nedaleké elektrárny Ledvice, který naši skupinu nejen sblížil, ale zároveň jsme se také dozvěděli spoustu nových a užitečných informací o fungování této elektrárny. Velký úspěch sklidila také návštěva teplického planetária či botanické zahrady nebo výlet na Větruši v Ústí nad Labem.

Všichni jsme se podíleli na prezentování informací o České republice, zdrojích energie a nejčastěji využívaných elektrárnách na našem území.  Norští hosté nám představili jejich školu i její okolí a také nám přivezli ochutnat jejich speciality. Prohlédli si naši školu včetně Beuronské kaple a Didaktického parku. Nejvíce ovšem byli nadšeni z návštěvy botanické a zoologické části expozice Bioparku.

Celkově byl dle mého názoru projekt Erasmus+ s norskými studenty velmi úspěšný. Nejenže nám rozšířil obzory a odnesli jsme si mnoho nových zkušeností, ale také se nám podařilo si najít nové kamarády a přiblížit si norský způsob života. Těšíme se na další příležitosti ke spolupráci s našimi norskými přáteli.

Ester Krupková