Nejznámější včelí produkt je med a Vánoce jsou za dveřmi. Jde toto spojení vůbec dohromady? Správná odpověď je ano a my se na to podíváme blíže.

Nejdříve si med trochu představíme: tento zázrak ve výživě obsahuje kromě jiných prvků také draslík, který potřebuje pro svoji činnost srdeční sval. Železo (rovněž obsažené v medu) je důležité pro krvetvorbu. Dále v medu najdeme řadu přírodních látek: různé rostlinné enzymy a hormony, rostlinná barviva, silice, aromatické látky, vitamíny a podobně. Nejdůležitější složkou v medu jsou cukry. Jednoduché cukry v medu slouží jako okamžitý zdroj ztracené energie. Tuhnutí neboli krystalizace je přirozeným projevem medu a nijak mu neubírá na kvalitě. Pozor ale na ohřátí ztuhlého medu ve vodní lázni. Teplota by neměla překročit cca 40 °C, došlo by totiž ke znehodnocení dobrých látek v medu.

Blahodárných vlastností medu se využívalo již v dobách dávno minulých a doporučuje se i ženám v těhotenství. K medu je však možno se s důvěrou obrátit i v okamžiku, kdy nás postihne onemocnění horních cest dýchacích, zvláště nyní, v chladných měsících. Med má totiž při léčbě nachlazení vynikající účinky. Při zvýšené teplotě čaj s medem vyvolá pocení, tím dochází k poklesu teploty a začíná uzdravovací fáze onemocnění. Dále med díky obsahu silic zkapalňuje hlen v průduškách a usnadňuje jeho vykašlávání. Med si ovšem musí odepřít například lidé s alergií na med, diabetici či děti do dvanácti měsíců věku.

Jak k medu „pasují“ ty Vánoce? Nejen včelaři vědí, že med by měl být na stole v každé naší domácnosti. Můžete ho ale mít i pod vánočním stromkem. Ptáte se, proč pod vánočním stromkem? Protože je to celkem originální dárek. Množství dárků, které mají něco společného s medem či medových produktů spojených s Vánoci, je nepřeberné: ořechy v medu, med v dárkovém balení s hrníčkem nebo naběračkou medu, medový čaj, ochucený med, medovina, medová mýdla, medová pomazánka, medové cukroví či perníčky, medový šampon a další kosmetické či potravinářské produkty s medem. A to nemluvím o knihách o včelách či medu pro děti a dospělé nebo stolních hrách.

Krátce nahlédneme také do „zákulisí“ včelaření  – včelař z Budyně nad Ohří, pan Vladimír Purnoch, nám řekl, jak je potřeba včelstvo připravit na zimu. „Pro zdárné přežití zimního období včelstvo již na podzim zásobíme cukerným roztokem. Včely v zimě nespí, ale starají se o královnu a teplo v úle.“ Zeptali jsme se pan Purnocha i na uchovávání medu. „Nejvhodnějším materiálem jsou nádoby z keramiky a skla. Med je vhodné uchovávat při teplotě okolo 20 °C, tedy ne v mrazu nebo při vysokých teplotách. Měl by být v temnu, protože na světle se ničí mnoho důležitých látek. Nádoby s medem by měly být uzavřené, protože med velice rád přijímá pachy z ovzduší (např. od zeleniny ve sklepě), také nasává vodu, tedy je potřeba ho uchovávat při nízké vzdušné vlhkosti, abychom předešli jeho zkvašení“, sdělil nám zkušený včelař.

Co dodat na závěr? Přeji Vám klidné a ničím nerušené (medové) Vánoce.

Diana Jandečková Purnochová, redakce RegioRevue