České hory nabízejí kvalitní podmínky pro lyžaře, snowboardisty i běžkaře a další zimní sporty. Pro vyznavače zimních aktivit jsou k dispozici špičkově vybavená horská střediska, nabízející kvalitní sjezdovky, běžecké tratě, bobové dráhy i místa, kde si jde pěkně zabruslit. Každý kout naší republiky ukrývá nějakou specialitu či kuriozitu, o kterých mnohdy lyžaři ani nevědí. Pojďme se podívat na nejdelší a nejstrmější sjezdovky.

Nejdelší sjezdovka

Kde najdete nejdelší sjezdovku v České republice a jak je dlouhá? Nejdelší tuzemská sjezdovka Rondo leží ve Ski areálu Klínovec v Krušných horách a měří 5 200 metrů. Slibuje jízdu po mírném terénu s převýšením 500 metrů. Oproti Rondu podstatně kratší, ale přesto druhá nejdelší sjezdovka v areálu Klínovec je červená Jáchymovská, jejíž délka dosahuje 3 400 metrů. Lyžařům však na druhou stranu nabízí o poznání prudší terén s převýšením 490 metrů.

Nejstrmější sjezdovka

Úplně tou nejprudší sjezdovkou u nás je „Šance“ v lyžařském středisku Špičák u Železné Rudy. Tento svah má ve svém nejstrmějším úseku sklon až 100 % (45°) a převýšení 330 m. Druhou nejprudší sjezdovkou v ČR je Slalomák na Bouřňáku v Krušných horách. Sjezdovka na severním svahu hory má průměrný sklon 37 %, délku 700 m a výškový rozdíl 256 m. Díky osvětlení se Slalomový svah využívá i při večerním lyžování. Na vrchol se vyvezete lyžařským vlekem Doppelmayr a Pomou. Třetí nejstrmější sjezdovou v České republice je Slalomák v Zadní Telnici v Krušných horách se sklonem 36 %.

(Úvodní foto: Rondo ve Skiareálu Klínovec – nejdelší sjezdovka v České republice)

(zdroj: kudyznudy.cz)