Budoucnost je digitální. Takové je jedno z hesel kampaně Týden pro Digitální Česko, která se uskuteční v týdnu od 20. do 24. listopadu. Po celé republice proběhnou semináře, přednášky, workshopy, kurzy nebo webináře pro rozvoj digitálních dovedností. Do kampaně se zapojí i Knihovna Ústeckého kraje – akcí pro seniory a přednáškou o umělé inteligenci. Vstup na obě akce je zdarma.

Dopoledne ve středu 22. listopadu proběhne ve Weinmannově vile, kde sídlí Lidová část Knihovny Ústeckého kraje (ulice Winstona Churchilla), Digitální kruháč pro seniory. Akci knihovna pořádá ve spolupráci s nadací Vodafone a projektem Digitální odysea, jehož hlavním cílem je digitální vzdělávání seniorů. V rámci akce se účastníci hravou a zábavnou formou dozvědí například o možnostech e-learningu, vyzkouší si práci s umělou inteligencí v podobě nástroje ChatGPT, seznámí se s možnostmi vzdělávání seniorů prostřednictvím aktivit s dětmi, bude jim prezentována ukázka z testování programů virtuálního města pro seniory a součástí bude také ukázka školení “Jak na chytrý telefon“ od projektu Moudrá Sovička.

O den později se pro změnu ve Wolfrumově vile ve Vědecké části knihovny (Velká Hradební) uskuteční přednáška Mgr. Jakuba Bintera, Ph.D., působícího na Fakultě sociálně ekonomické ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. V rámci přednášky se Binter bude věnovat v současnosti jednomu z nejvýraznějších trendů na poli digitálního pokroku, a to generativní umělé technologii, tedy té, která pomáhá uživatelům tvořit například texty nebo obrázky. Přednáška se zaměří na využití dostupných jazykových modelů pro zkrácení a zjednodušení práce a usnadnění úkolů pomocí předpřipravených a osvědčených postupů. A to včetně praktické aplikace jazykových modelů.

Podrobnější informace o obou doprovodných akcích ke kampani naleznete níže:

22. 11. Digitální kruháč pro seniory

23. 11. Generativní umělá inteligence 

Jiří Poživil, Knihovna Ústeckého kraje