Jeden odběr nestačí! Aby měl jediný člověk s imunodeficitem či hemofilií zajištěnou roční léčbu, potřebuje krevní plazmu z několika stovek odběrů od dobrovolných dárců. Na důležitost této nezbytné suroviny, kterou nelze uměle vyrobit, proto na začátku října upozornil Světový týden plazmy. Díky osvětě se ve 12 regionálních plazmaferetických dárcovských centrech* Amber Plasma podařilo během tohoto měsíce vybrat přes 8 tisíc litrů vzácné tekutiny. (*V Praze, ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji.)

     „Chtěli bychom poděkovat všem, kdo se této výzvy zúčastnili a pomohli tak pacientům s různými onemocněními zlepšit život,“ říká MUDr. Richard Král, generální ředitel sítě plazmaferetických center Amber Plasma. Poptávka po derivátech plazmy se stále zvyšuje, roste přibližně o 6 % ročně, je proto potřeba podporovat a oceňovat kontinuální dárcovství.

Víte, k čemu slouží v těle plazma?

  • Udržuje krevní tlak a objem.
  • Dodává proteiny důležité pro srážení krve a imunitu.
  • Přenáší elektrolyty, jako je sodík a draslík, do našich svalů a dalších tkání těla.
  • Pomáhá v těle udržovat správné pH, které je nezbytné pro funkci buněk.

V Ústeckém kraji jsou celkem čtyři odběrová místa – Děčín, Chomutov, Litoměřice a Teplice. Více informací a kontakty na odběrová místa najdete na https://www.amberplasma.com/ .