Miroslav Janota (* 19. března 1948 Teplice, Československo) je bývalý československý reprezentant v řecko-římském zápasu.

K zápasu se dostal ve 12 letech přes kamaráda. Byl tehdy aktivním členem Sokola a získal tak základy pro sport (zápas a fotbal). Ve 14 letech mu trenéři zapsali do legitimace věk o 2 roky starší a tím pádem mohl startovat na Přeboru ČSSR staršího dorostu a ten hned ve váze 59 kg vyhrál. Jeho prvním trenérem byl Ludvík Carvan, zápasil za TJ Sklárny Dubí (Pozorka) a startoval každý rok v obou stylech (řecko-římský zápas a volný styl). V kategorii dospělých pak přešel v 18 letech do Teplic pod trenéra Vojtěcha Totha. Po vojně v Dukle Hodonín se vrátil opět do Teplic, kde závodil do 32 let a později pracoval jako trenér oddílu Sklo Union Teplice a současně i jako reprezentační trenér.

Ve věku 15-18 let získal 5x titul přeborníka ČSSR a 2x druhé místo v zápase řecko-římském a ve volném stylu a jedenkrát titul juniorského přeborníka ČSSR.Na základě výsledků se dostal do reprezentace ČSSR v dorostu. Je jediný v historii československého zápasu, který zvítězil v roce 1973 v SSSR na memoriálu I. Padubného v zápase řecko-římském v kategorii do 82 kg. Současně byl vyhlášen nejtechničtějším závodníkem turnaje. Memoriál byl označován jako nejtěžší mezinárodní turnaj ve světě. Mimo jiné vyhrál i mezinárodní turnaje v Maďarsku, Rumunsku, v bývalém NDR a Polsku. Třikrát startoval na olympijských hrách vždy v kategorii do 82 kg. V roce 1972 v Mnichově obsadil 4. místo, v roce 1976 v Montrealu obsadil 5. místo a v roce 1980 v Moskvě 8. místo. V roce 1973 obsadil třetí místo na mistrovství světa a v roce 1972 byl třetí na mistrovství Evropy. Devětkrát se stal mistrem Československa. Za své výsledky získal titul Zasloužilý mistr sportu.