Nejlepší mladí čeští lyžaři změřili síly v závodech na kolečkových lyžích v příhraničním německém Altenbergu. Mezi českou dorosteneckou špičkou se ukázali i tepličtí závodníci.

Lyžařský oddíl TJ Lokomotiva Teplice přilákal na konci prázdnin do Krušných hor českou špičku v běžeckém lyžování. V areálu v německém Altenbergu uspořádal závody na kolečkových lyžích a v přespolním běhu. Zúčastnilo se na 130 závodníků z celé republiky.

Závod byl druhou zastávkou třídílného letního Českého poháru na kolečkových lyžích. Do známého příhraničního sportovního centra tak přijely kluby z celé republiky. Zastoupení měla Šumava, Jizerské hory, Krkonoše, početná výprava dorazila dokonce i z Jeseníku. Do své přípravy zahrnula závody i česká reprezentace, mladí lyžaři tak měli možnost vidět přímo na trati své starší vzory. Zpestřením byla účast juniorského výběru z Německa. Závod byl určen pro kategorie dorostu od 15 let a dospělých. Sportovce čekal náročný program. V sobotu to byly hned dva závody: dopolední prolog na kolečkových lyžích volnou technikou, odpolední přespolní běh. Prolog o délce od 2 km (mladší dorost) do 2,8 km (dospělí) rozhodoval o nasazení do odpoledního závodu. V neděli byl na programu stíhací závod klasickou technikou. Do něj závodníci startovali na základě ztrát po sobotní části.

Tratě v Altenbergu jsou náročné profilově i technicky a dobře prověřily, jak se závodníkům vydařila letní příprava. Nejvíc medailí putovalo do silných klubů z Jilemnice, Jablonce a Vimperka. Domácí příznivce potěšilo několik umístění v nejlepší desítce. Dařilo se především v mladším dorostu Adamu Klementovi, který se dvakrát (v běhu a ve stíhacím závodě) vešel i na rozšířené pódium, když bral 5. a 6. místo. Do nejlepší desítky pronikli také mladší dorostenky Fuchsová a Beránková a ve starším dorostu J. Hlisník – všichni v prologu.

Závody v Altenbergu sklidily u účastníků hodně kladné ohlasy. Jak se vyjádřila jedna z členek českého reprezentačního týmu, dala by jim „osm bodů z deseti“. Všichni ocenili pestrou skladbu závodů a zajímavé tratě na kolečkové lyže, na které se tak často nepodívají; řada z nich závodila ve východních Krušných horách poprvé, a tak objevila tuto zajímavou sportovní lokalitu. Závěrečným dílem seriálu letních kolečkových závodů bude mistrovství republiky na konci září v Liberci. I tam vyšle Lokomotiva Teplice početnou výpravu.