Jednou z nepřehlédnutelných dominant Českého středohoří je čedičový kopec, majestátně se tyčící nedaleko severočeského města Lovosice. Lovoš (570 m n.m.) určitě poznáte už zdaleka podle typického tvaru se dvěma vrcholy – Velkým a Malým Lovošem zvaným též Kybička.

Je zajímavé, že se oba vrcholy od sebe liší geologickým složením. Zatímco Velký Lovoš je tvořen čedičem, Malý Lovoš vznikl ze znělce. Výstup na vrchol stojí bezpochyby za námahu. Z Lovosic vede cesta po zelené značce v délce asi 3 km a je místy trochu strmější. Z Opárna, kde můžete nechat své auto na parkovišti vede na Lovoš zpevněná cesta, je vhodná i pro kočárky a je cca 5 km dlouhá. Za dalekými výhledy sem turisté chodili již na konci 19. století. Zvýšený zájem o Lovoš vyústil ve vybudování kamenné rozhledničky a dřevěné chatky s verandou.

Dnes svému účelu slouží pouze chata, která ovšem nabízí turistům nádherné výhledy z vyhlídkové plošiny na střeše. Ze střechy chaty spatříte Milešovku, Kletečnou, Ostrý, Sutomský vrch, Boreč, Ovčín, Košťálov, Jezerku, Hazmburk, Radobýl, Deblík, Plešivec, ale i památný Říp, Polabskou nížinu, Lovosice, Píšťanské jezero s plachetnicemi a čilý provoz na nové teplické dálnici jako na dlani. Zkrátka, dobře je vidět na všechny světové strany.

Chata je otevřena leden – prosinec, každý víkend – v sobotu a neděli od 10 do 17 hodin. Od září bude otevřena i v pátek od 14 do 17 hodin. Můžete se zde nejen občerstvit, ale i zakoupit pohledy nebo turistickou známku.

(zdroj: kudyznudy.cz)