Replika historického domu z roku 1873, postavená podle dochovaných dokumentů, stojí v horské osadě Lesná nad Chomutovem u horského hotelu Lesná. Sídlí zde muzeum a stálá expozice ukazuje život horalů před přibližně 100 lety. Vedle budovy muzea stojí další replika, a to zvonice s funkčním zvonem, který odbíjí každou hodinu. Muzeum vybudoval a provozuje Horský klub Lesná.

Součástí stálé expozice je i sbírka renovovaných starých zemědělských strojů. Ve všech místnostech na návštěvníka dýchá atmosféra tehdejší doby. Část historických exponátů je zápůjčka z mosteckého muzea. Větší část darovali místní, ale i lidé ze širokého okolí Krušných hor a také Podkrušnohoří.

Příležitostně jsou zde pořádány nejrůznější akce, které přibližují zvyky a řemesla předků. V rámci pořádaných veřejných akcí si mohou účastníci vlastnoručně vyzkoušet pod vedením odborných lektorů „Zapomenutá řemesla“, která jsou oblíbena převážně u mládeže.

Nová přístavba muzea – hrázděný dům

Zájem o Krušnohorské muzeum je velký, stávající prostory muzea jsou již pro své účely těsné. Na podzim 2017 proto začala přístavba a roku 2019 zde byl postaven druhý objekt. Jde o kopii tradičního obydlí, tentokrát hrázděného domu, tzv. chlévního typu.

Otevírací doba: leden – prosinec, 1.1. – 31.12., pondělí – neděle, 10:00 – 18:00 hod.

Poznámka: Pokud se Vám stane, že bude zavřeno, poproste obsluhu nedalekého Horského hotelu Lesná o otevření.

Vstupné je dobrovolné.

www.muzeumlesna.eu

(zdroj: kudyznudy.cz)