Celkem 90 kusů autobusů dodá Ústeckému kraji společnost Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi Anonim Şirketi, která je jedním z největších výrobců automobilové techniky v Turecku. Průměrná cena jednoho autobusu včetně odbavovacího zařízení činí 3,95 milionu korun. Prvních deset autobusů bylo předáno v minulém týdnu.

Pro Ústecký kraj byly vybrány autobusy modelu Vectio U LE. Jedná se o částečně nízkopodlažní příměstské autobusy s celkovou kapacitou 50 míst – 35 k sezení a 15 ke stání. V jejich výbavě je kladen důraz na komfort cestujících, jsou proto vybaveny klimatizací i přídavnými radiátory. Disponují výklopnou plošinou pro snazší nástup a výstup osob se sníženou schopností pohybu. Dovolují nabíjení osobní elektroniky pomocí USB přípojek. V každém autobusu se nachází přehledné informační panely, odbavovací zařízení s možností platby bankovní kartou a kamerový systém. Některé vozy budou vybaveny pro přepravu kol.

Autobusy budou nasazeny v celém Ústeckém kraji, ve všech dopravních oblastech, které zajišťuje Dopravní společnost Ústeckého kraje. Jedná se o oblast Ústecka, Děčínska, Litoměřicka, Lounska, Bíliny/Litvínova a Podbořanska.

     „Nákup nových autobusů je pro Dopravní společnost Ústeckého kraje významným krokem, protože již nebude třeba autobusy pronajímat jako doposud. To přinese finanční úsporu a zároveň i výrazné zlepšení podmínek pro cestující,“ doplnil Marek Hrabáč, radní pro oblast dopravy a silničního hospodářství.

(zdroj: kr-ustecky.cz)