Nejstarší a jednou z nejhezčích upravených vyhlídek v CHKO Labské pískovce je vyhlídka Belvedér. Je z ní krásný výhled do kaňonu řeky Labe. Belvedér leží asi 2,5 kilometru na jihozápad od Hřenska a tyčí se cca 130 m vysoko nad řekou Labe.

Přístup pro pěší turisty je možný po červené turistické značce vedoucí v délce cca 15 km z Hřenska do Děčína. Autem lze k vyhlídce zajet od obce Labská stráň, zaparkujete cca 100 m od vyhlídky a zbytek dojdete pěšky.

Otevírací doba vyhlídky: celoročně, vstupné zdarma.

Krátce z historie:

Vyhlídku nechal postavit v roce 1711, v počátečním romantickém období turistiky, František Karel Clary-Aldringen, majitel většiny území nynějšího Českého Švýcarska. Nejdříve sloužila jako místo pro koncerty, kde se bavila šlechta a její hosté, kteří sem přijížděli kočárovou cestou alejí z Bynovce, kde bylo panství a zámek rodu Clary-Aldringen. V roce 1791 vyhořel zámek v Bynovci a šlechta přestala mít o vyhlídku zájem. Od roku 1889 zde stojí kamenná budova, dnes Hotel Belveder sloužící turistům. Stupňovitá terasa, se sallou terenou (v podobě umělé jeskyně) s vysokou arkádou a s erbovním znakem Clary-Aldringen, je umístěná na vysoké pískovcové skále. Poblíž byl zbudován šlechtický letohrádek.

(zdroj: kudyznudy.cz)