V malebné krajině lemované romantickými kopci Českého středohoří se nachází město Libochovice. Toto nenápadné místo nabízí návštěvníkům krásný barokní zámek, na kterém se podílel italský stavitel Antonio della Porta a nejen to. Součástí areálu je také zahrada á la Versailles.

Otevírací doba:

červenec a srpen: út-ne 9.00 -18.00 hod.

Vstup zdarma.

Krátce z historie zámeckého parku:

Prvním zahradníkem, který se kdy do úpravy zámecké zahrady pouštěl, byl Jan Tulipán v 17. století, který může za to, že se v zahradě uchytily exotické rostliny jako například hyacinty, narcisy, pomerančovníky, španělské jasmíny či granátové stromky. Tento nesmělý zahradník se nechal inspirovat versailleským typem zahrad. Za Jana Tulipána byla zahrada u libochovického zámku skutečnou chloubou rodu Dietrichsteinů. Dařilo se v ní překrásným květinám i exotickým ovocným stromům, které svými plody obohacovaly jídelníček místních pánů a šlechticů. Ještě než roku 1858 zemřel poslední z Dietrichsteinů, ztrácela Francie pozvolna na přízni a zahrada se měnila v anglický park. Definitivně byla přetvořena roku 1822 podle plánů zahradního inspektora Weningena.

I dnes se jedná o velmi dobře opečovávanou zahradu, kde můžete posedět pod vzrostlými stromy ve společnosti procházejících se pávů, kteří dávají místu tu pravou atmosféru, a jejich křik se ozývá téměř nepřetržitě z různých zákoutí libochovického zámku.

Historický skleník v parku libochovického zámku je v současné době v havarijním stavu a je nepřístupný veřejnosti.

Vstup do parku a zahrady je povolen bez psů.

(zdroj: kudyznudy.cz)