Lákají Vás časy minulé a/ nebo železnice? Máme tip na výlet v Ústeckém kraji přímo pro Vás. Než nastoupíte do vlaku v železniční stanici Ústí n. L.-Střekov, můžete navštívit v této stanici Parní vodárnu, která je otevřená od dubna do října, každou první sobotu v měsíci od 10 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Ze Střekova se pak vydáte železniční turistickou linkou T3 do Zubrnic. Jezdí od dubna do října o všech víkendech a státních svátcích. Aktuální info a jízdní řád na www.zubrnickazeleznice.cz.

 V Zubrnicích můžete navštívit Železniční muzeum a Muzeum v přírodě Zubrnice (o tomto muzeu více na www.nmvp.cz/zubrnice).

      Železniční muzeum: nádraží v Zubrnicích Vás přenese do dob, kdy po kolejích jezdila pára a místo telefonu se používal telegraf. V budově stanice najdete expozici o historii dráhy, čekárnu a dopravní kancelář s původním vybavením. Velmi zajímavá je sbírka historických drezín, například velocipedové (šlapací) drezíny z 20. let, či inspektorská drezína Tatra, která připomíná automobil. Kdo viděl film „Rebelové“, tak si určitě vzpomene na vyzdobenou drezínu, na které jezdili hlavní hrdinové filmu. Tato drezína je rovněž součástí sbírky v Zubrnicích. Další expozice jsou například „Světlo na železnici“ či „Historie zabezpečovacího zařízení“. Pro dětské návštěvníky máme připraveny atrakce, například repliku parního vláčku, kde si děti můžou vyzkoušet činnost strojvedoucího, průvodčího nebo výpravčího. Model venkovního kolejiště potěší oko jak dětí, tak dospělých.

V pokladně muzea je možnost si zakoupit suvenýry a drobné občerstvení. Otevírací doba železničního muzea na nádraží v Zubrnicích je od dubna do října (všechny víkendy a státní svátky od 10 do 18 hodin), o prázdninách od úterý do neděle a o státní svátky od 10 do 18 hodin.

      Minimuzeum Lovečkovice: sem se dostanete historickým autobusem turistické linky T32, který Vás sveze ze Zubrnic do Lovečkovic a dále do Ústěka – po linii bývalé dráhy Zubrnice-Lovečkovice-Ústěk. Autobus jezdí o prázdninách o všech víkendech a státních svátcích. V prostorách Minimuzea je také k vidění čtyřmístná drezína Tatra 14/52 a ruční páková drezína „Finka“ na které si můžete vyzkoušet krátkou projížďku. Minimuzeum v Lovečkovicích je otevřené o prázdninách o všech víkendech a státních svátcích od 10 do 18 hod. Na nádraží v Lovečkovicích lze navštívit i expozici o historii obce a bývalé trati Velké Březno-Verneřice-Úštěk.

Návštěvu Minimuzea můžete spojit s výletem po Uhelné stezce. Začátek trasy dlouhé 4,5 km se nachází u zmiňovaného Minimuzea. Stezka vám pomocí 8 zastavení připomene místní historii, jak se žilo v okolních obcích, jak to bylo s těžbou uhlí a poskytne Vám krásný rozhled nad krajinou Českého středohoří z Víťovy rozhledny.

Zkrátka zážitků budete mít nespočetně.

Těšíme se na vás.

spolek Zubrnická museální železnice, z.s.