Žáci ze 4.B a 9.A ze ZŠ Buzulucká v Teplicích se zapojili do soutěže „Změna začíná s tebou – Swiss Cleantech“ věnované vztahu k životnímu prostředí a obě třídy uspěly. Deváťáci s projektem „Nová tvář teplického lesoparku“ mezi všemi školami z Ústeckého kraje zvítězili, čtvrťáci s plastovou tisícinožkou obsadili druhé místo. Ceny školákům předal v ústeckém muzeu švýcarský velvyslanec Philippe Guex. Své vítězné příspěvky a výtvory prezentovali 22.6. 2023 před zástupci vedení města, kdy se společně sešli na školní zahradě.

Náměstek primátora Tomáš Hadviga žákům poděkoval nejen za reprezentaci své školy, ale i města Teplice a předal jim drobné pozornosti. Své postřehy a praktické zkušenosti školákům předala vedoucí Odboru životního prostředí Dagmar Teuschelová a spolu s vedoucí Odboru školství Martinou Houdkovou ocenily zejména znalosti žáků v oblasti ochrany životního prostředí a zároveň skvělou zdatnost svoji práci výborně prezentovat.

Čtvrťáci se ve svém projektu zaměřili na odpady – především na znečištění přírody a životního prostředí kolem nás odpadky, jak se dá takovému znečištění předcházet, a také jak už vzniklé odpady umíme recyklací jednotlivých surovin znovu využít. V praktické části pak z PET lahví vyrobili recyklovanou kamarádku tisícinožku Lucku.

Deváťáci se ve své práci věnovali vylepšení stavu Řetenického lesoparku jako nejbližší přírodní lokality, kam se můžou vydat na odpočinek z ruchu města. V návrhu mají třeba případné využití solární energie na veřejné osvětlení, navýšení počtu odpadkových košů včetně držáku na pytlíky na psí exkrementy nebo „naučné cedule“ pro připomenutí, jak dlouho se rozkládají různé suroviny z pohozených odpadků.

(zdroj: teplice.cz)