Zveme vás k návštěvě malebného hradu Kostomlaty, na kterém režisér Zdeněk Troška točil pohádku Nejkrásnější hádanka. Rozsáhlé torzo hradu (nazývaného též Sukoslav) bývá považováno za jednu z nejmalebnějších zřícenin v Čechách. Na hrad se dostanete z obce Kostomlaty pod Milešovkou (v okrese Teplice), kde můžete pohodlně zaparkovat v centru obce „na parku“ naproti kadeřnictví. Odtud půjdete po zeleně značené turistické cestě (cca 50 minut chůze). Na hrad se také můžete vydat po hlavní silnici z Kostomlat p. Mil. směrem na Milešov, kde po pravé straně v zatáčce najdete ukazatel k odbočení a zaparkovat můžete přímo v lese pod hradem u rybníčka (odtud je to cca 25 minut chůze).  Na hrad je možné vyjet na kole nebo i s kočárkem.

Otevírací doba:

duben-říjen, so, ne a svátky od 10 do 16 hodin.

V otevírací době je zpřístupněna věž s vyhlídkou a můžete se občerstvit v hradní krčmě. Vstupné na hrad je dobrovolné. Veškerý výtěžek je použit na záchranu hradu a jeho propagaci. Mimo otevírací dobu si též můžete udělat procházku na hrad, areál je volně přístupný.

Krátce z historie hradu Kostomlaty:

Hrad byl založen počátkem 14. století pány z Oseka na místě původního slovanského hradiště. Do dnešních dnů se z hradu dochovala vstupní brána, dvě válcové věže. Dále můžeme spatřit obvodové zdi mohutného paláce, části parkánové hradby a dalších zdí, hradní příkop. Od října 2014 se všem milovníkům dalekých rozhledů otevřela hradní věž, která slouží jako rozhledna.

Pozvánka na akci:

v září 2.9.2023 se bude na hradě Kostomlaty konat celodenní akce – uvidíte kejklíře, stánky s dobovými předměty (např. košíkáře), uslyšíte dobovou hudbu a v závěru dne se bude konat středověká bitva. Těšíme se na Vás!

Spolek pro záchranu hradu Kostomlaty