Prozradíme vám, jaký je v tom rozdíl. A také Vám přinášíme příběh pana Milana, který už stokrát daroval krevní plazmu!

  1. června se každoročně slaví Světový den dárců krve jako poděkování a ocenění všem dárcům za tuto záslužnou činnost. Kromě plné krve lze ale darovat také samostatnou složku krve – krevní plazmu, nebo tato dvě dárcovství kombinovat.

     Díky darování krve i samotné krevní plazmy můžete zachránit životy nebo umožnit lepší život nemocným lidem. Obojí je velmi záslužná činnost a ve skutečnosti můžete být dárcem obou vzácných tekutin. Jaký je mezi nimi rozdíl, v čem se liší odběry a kde můžete darovat?

Na úvod je třeba zmínit, jaký je vlastně rozdíl mezi krví a krevní plazmou. Nic záludného v tom není: Plazma je zkrátka jednou ze složek, z nichž je krev tvořena. Představuje její nejobjemnější část – přibližně 55 %. Další součástí krve jsou pak červené a bílé krvinky a krevní destičky. Je všeobecně známo, že krev je červená. Věděli jste ale, že když z ní oddělíte samostatnou plazmu, má tato tekutina žlutou barvu? A kdybychom si posvítili na složení, zjistili bychom, že největší část plazmy tvoří voda (cca 92 %), dále v ní najdeme minerální soli, cukry, tuky, hormony a vitaminy (1 %) a pak vzácné, životně důležité bílkoviny (7 %), které hrají podstatnou roli pro imunitu i srážlivost krve. Právě ty jsou důvodem, proč plazmu darovat.

Rozdíly mezi dárcovstvím krve a plazmy v kostce

  • Frekvence darování: Krev mohou muži mohou darovat 4× ročně a ženy 3× ročně s minimálně 10týdenním intervalem mezi odběry, plazmu lze darovat každých 14 dní.
  • Množství odebrané tekutiny: Z žíly dárce se obvykle odebírá cca 450 ml krve. Množství odebrané plazmy při plazmaferéze je 650–890 ml v závislosti na váze dárce.
  • Čas: Odběr plné krve trvá maximálně čtvrt hodiny, odběr plazmy až hodinu. Plazmaferéza je složitější proces než klasické darování krve.
  • Využití: Plná krev pomáhá při ztrátách krve během úrazů, operací či při transfúzích. Z plazmy se vyrábějí životně důležité léky pro nemocné.
  • Místo: Krev lze darovat v pracovištích transfuzní služby, které naleznete téměř v každém okresním městě. Plazmu je možné darovat buď v transfuzním zařízení, anebo ve specializovaných plazmaferetických centrech. „Je pro nás důležité, abychom umožnili darovat plazmu opravdu každému. Proto jsme otevřeli již 12 dárcovských center v ČR,“ říká Mgr. Radka Damašková z Amber Plasma.
  • Více informací o dárcovství plazmy se můžete dozvědět na https://www.amberplasma.com

„Je to hezké, když člověk pomůže ostatním,“ říká Milan, který už stokrát daroval krevní plazmu.

     Milan Boťcha zná prostředí odběrového centra jako své staré boty. Už posté usedá do pohodlného křesla a nastavuje předloktí, aby daroval svou krevní plazmu. Z této vzácné transparentní žluté tekutiny se následně vyrábějí léky, které pomáhají nemocným zachránit život, anebo jej alespoň zkvalitnit.

Usměvavý jednašedesátiletý Milan se narodil v Příbrami a vyučil se kuchařem. Už jedenáct let ale žije v Chomutově, kde dělá přípraváře výroby ve firmě produkující autodíly. Rozhodl se darovat krevní plazmu. Jde o součást krve, jež se odděluje za pomoci procesu, kterému se říká plazmaferéza. „Zatímco získaná plazma je zachytávána do speciálního plastového vaku, přístroj vrací lehce zahuštěnou krev zpět do oběhu dárce. Během odběru je kontrolován krevní obraz dárce a odebraná plazma je na závěr procedury částečně kompenzována podáním fyziologického roztoku,“ vysvětluje princip odběru plazmy MUDr. Miroslav Šuta, lékař z plazmaferetického centra Amber Plasma.

Jedno ze sítě těchto odběrových center se v Chomutově nachází jen kousek od historického náměstí a poprvé do něj Milan Boťcha zavítal před téměř čtyřmi lety. „První odběr byl dobrý. Nevěděl jsem sice, do čeho jdu, ale nebál jsem se. Přišel jsem se registrovat, proběhla lékařská prohlídka a paní doktorka mě pak poslala na odběr vzorku krve. Test dopadl dobře, tak mi řekli, že můžu chodit darovat plazmu každé dva týdny. Nevěděl jsem tehdy, že je to možné tak často,“ vzpomíná pan Milan na svou první zkušenost s dárcovstvím. Jelikož tělo nemusí na rozdíl od odběru plné krve obnovovat ztracené krvinky, lze plazmu darovat výrazně častěji. Proto Milan od té doby každých 14 dní pravidelně usedá do známého křesla a zůstává věrný chomutovskému odběrovému centru, ve kterém si chválí příjemné sestřičky.

Neváhejte a zkuste to

Objem odebrané plazmy závisí na hmotnosti člověka, pohybuje se v rozmezí 650 až 890 ml. Milan Boťcha už tedy daroval přes 85 litrů plazmy! „Je to hezké, když člověk pomůže ostatním,“ přiznává. A co by vzkázal lidem, kteří váhají, zda se také stát dárci plazmy? „Aby neváhali a zkusili to,“ odpovídá. On sám plánuje chodit na odběry dále, dokud to jen půjde.

(zdroj: Amber Plasma)

(zdroj foto: soukromý archiv Milana Boťchy)