V areálu děčínského zámku proběhl minulý týden 52. ročník floristické soutěže Děčínská kotva, při němž se utkali ti nejtalentovanější květinoví aranžéři z celé republiky. Soutěžící i organizátoři letos vzdali hold předním českým osobnostem z oblasti kultury, umění, floristiky a politického života – Madeleine Albrightové, Emě Destinové, Medě Mládkové, Bohunce Joštové či Haně Zagorové. Tématem letošního ročníku Mistrovství floristů ČR – Děčínské kotvy totiž bylo HVĚZDNÉ NEBE a mottem „Na nebi máme spousty hvězd, ke kterým vzhlížíme a snad nás i ochraňují.“

Jednotliví soutěžící se mezi sebou utkali hned ve čtyřech zavedených kategoriích – žák, junior, senior a hobby. Mistrovství vyvrcholilo slavnostním galavečerem v prostorách děčínského zámku. Celou soutěž opanovala Karolína Žáčková z Libverdy (na úvodním fotu), která se v kategorii senior umístila na předních příčkách hned ve třech soutěžních disciplínách a získala také titul Mistr České republiky ve floristice.

Děčínská kotva vznikla v roce 1971 jako nejvyšší a prestižní soutěž – mistrovství floristů ČR. Hlavním pořadatelem je Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse Děčín – Libverda. Vyhlašovatelem a spoluorganizátorem soutěže jsou Svaz květinářů a floristů ČR a Český zahrádkářský svaz.

Slavnostní galavečer se konal v prostorách děčínského zámku

Více informací naleznete na webových stránkách soutěže: https://www.decinska-kotva.cz/.

(zdroj: kr-ustecky.cz)