Festival pohybu v knihovně, to je akce nabitá přednáškami a praktickými workshopy pro všechny milující rodiče a jejich milované děti. Na festivalu vám v knihovně odpovíme na otázky – co je zdravý pohyb, co je správný pohyb a jak ho dělat? K tomu přidají spoustu rodinné zábavy, tipy a triky na procvičování a cvičení na doma a navrch přidají špetku inspirace a knižní tipy pro malé po pohybu toužící čtenáře.

Festival pohybu, který připravuje Knihovna Ústeckého kraje, se uskuteční v sobotu 27. května od 13 do 17 hodin v Lidové části knihovny na adrese W. Churchilla 3. Máte se rozhodně na co těšit. Budou pro vás připraveny přednášky a odborné konzultace v rámci nichž se například dozvíte, jak je pohyb důležitý nebo jaká je spojitost mezi řečí a motorikou. Zároveň zde budete mít možnost seznámit se se základními principy montessori nebo s projektem Bookstart, jehož cílem je podpora raného čtenářství a rozvoje motorických dovedností u nejmenších dětí.

Akce bude nabitá workshopy, kde si spolu s dětmi vyzkoušíte, jak na cvičení v domácích podmínkách a bez nutnosti nákupu drahých pomůcek, jak procvičit hravě a sladce jemnou motoriku – třeba zdobením cupcakes, jak kreativně a zábavně zapojit obě strany těla při malování, zjistíte, že i vytleskáváním rytmu můžete rozvíjet kognitivní schopnosti své ratolesti, zacvičíte si krátkou sestavu s knížkou Lali cvičí jógu a budete mít možnost vyzkoušet si českou deskovou hru Pohybovka, která spojuje kouzlo čteného příběhu a radost z pohybu, čímž pomáhá podporovat správný psychomotorický vývoj dětí. A po všem tom správně prováděném pohybu budete mít možnost využít i relaxační a odpočinkové zóny.

Výzvou pro všechny účastníky akce pak bude pokus o společný rekord v počtu správně provedených dřepů.

Vstupné na první ročník Festivalu pohybu v knihovně je pro děti do 15 let zcela zdarma, dospělí pak zaplatí 50 Kč.

Jan Černecký, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje