Starosta Loun Milan Rychtařík (ANO) uspořádal ve Vrchlického divadle kulatý stůl na téma „Primární zdravotní péče v Lounech,“ kterého se zúčastnily více než tři desítky lékařů. V diskuzním fóru MUDr. Pavel Tyl poděkoval starostovi za zájem o řešení stavu zdravotnictví, který dosud od představitelů města necítil. „Řešíme špatný stav zdravotnictví v Lounech za stát a zdravotní pojišťovny. Samospráva má jen omezené pravomoci a nástroje, jak primární péči v Lounech zlepšit. Osobně mě velmi trápí nedostatek pediatrů, praktických lékařů, ambulantních specialistů, ale i zubařů,“ prohlásil Milan Rychtařík.

Město Louny pro nové lékaře připravilo zajímavé pobídky, finanční dotace, ale také drží pro nově příchozí byt 3+1. „Ceny pozemků jsou tu nižší než v Praze a ve Středočeském kraji. Věřím, že lékaře k nám přivedou také pobídky Ústeckého kraje a města Loun a samozřejmě dobudovaná dálnice D7,“ dodal Rychtařík. V tom mu dal zapravdu MUDr. Petr Kunert. „Kdyby byla možnost nabídnout lékařům, kteří by tu ordinovali, stavební parcely, bylo by to lákavé. Když si tu postaví dům, asi odtud jen tak neodejdou,“ uvedl lounský primář.

Zcela nereálná je pak představa o výstavbě nemocnice na zelené louce. Starosta Žatce a krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl (ANO) se podělil o zkušenost s žateckou nemocnicí. „Pro města našeho charakteru je nemocnice velké sousto,“ řekl. Další kulatý stůl s lékaři se uskuteční na podzim a bude se řešit akutní lůžková péče. Přizváni budou ředitelé nemocnic ve Slaném, Žatci a Mostě.

(zdroj: mulouny.cz)