Co nového připravujete pro letošní letní sezonu?

 

Jiří Anděl, primátor Děčína:

Letošní rok bude určitě velmi bohatý na akce, kde si přijdou na své nejen obyvatelé města, ale také jeho návštěvníci. Jsem velmi rád, že se po covidovém období, které bylo plné různých omezení, můžeme opět nadechnout. Turistickou sezónu v Děčíně zahájíme akcí na Smetanově nábřeží, která se kvůli covidu nemohla po tři roky uskutečnit, a to 15. dubna. Program bude více než pestrý, na návštěvníky čeká například tradiční cyklojízda spojená s odemčením Labské stezky nebo ferratová noc, stánky s regionálními produkty nebo výlet s Klubem českých turistů. Na své si přijdou i děti při různých soutěžích nebo fanoušci lodní dopravy: u Labe bude totiž přistaven legendární remorkér Beskydy; odpočinková zóna pod zámkem s hudbou, drinky a dobrotami. Úplnou novinkou bude série kulturních večerů v Křížové ulici zvaná Živá Křížovka. Od 19. dubna do konce září se tak každou středu můžete těšit na různá hudební vystoupení i kulinářské show. Asi nevětší akcí roku budou v našem městě tradiční Městské slavnosti Děčín 2023, které lákají nejen místní obyvatele, ale také turisty. Již nyní intenzivně pracujeme na programu, který bude probíhat každý víkend od 13. května do 3. června. Obyvatele i turisty by mohl přitáhnout hudební festival Labefest, Historický trh májový, slavnostní ohňostroj, Labský streetballový pohár, Sochaři Děčínu a spousta dalšího. K tomu všemu se již po osmé budou moci lidé pobavit každé nedělní odpoledne u Rogala při poslechu hudby různých žánrů. Zajímavé akce se letos chystají tradičně i v zoo Děčín, na zámku nebo v aquaparku. 

 

 

Radek Löwy, starosta Litoměřic:

Letošní turistickou sezónu zahájí Litoměřice 1. května na Tyršově náměstí, a to celoodpoledním programem cíleným primárně na rodiny s dětmi, ale nejen na ně. Zahrne řadu hudebních vystoupení, výtvarné dílny, prohlídku galerie marionet apod. V prostoru před hradem, jež je pomyslným srdcem Tyršova náměstí, proběhne jarmark. Prvně do ulic vyjede 1. května i výletní vláček, který zdarma sveze zájemce po zajímavých místech města. Výletní vláček pak bude vozit turisty pravidelně každou sobotu od Tyršova mostu, kam připlouvá i výletní turistická loď Porta Bohemica, až do konce září. Turistickým lákadlem je i Okruh církevních památek nabízející za zvýhodněné vstupné návštěvu vyhlídkové věže Kalich, katedrály sv. Štěpána s výhledem na biskupskou rezidenci a dalších běžně nepřístupných církevních objektů. Nejen milovníky cykloturistiky, ale i pěší bude vozit cyklobus do kopců Českého středohoří. Oblíbená je i Švestková dráha vedoucí z Mostu do Litoměřic, která nabízí krásné výhledy na Hazmburk, Košťálov, Oltářík a mnoho dalších zajímavých míst v Českém středohoří. Litoměřice a okolí jsou krásné a jeden den na návštěvu nestačí. 

 

 Marek Hrabáč, primátor Chomutova:

Statutární město Chomutov v nadcházející letní sezóně připravuje své tradiční a oblíbené akce, ale může lákat i různými novinkami. Již v květnu tohoto roku se opět uskuteční Chomutovské slavnosti, které mají tento rok téma Zlatý věk Chomutova a budou zasazeny do éry Rudolfa II. Slavnosti proběhnou v městském parku, kde bude spousta hudby, zábavy a rytířských turnajů. V letním období městský park také ožije kulturou pro všechny věkové kategorie. Nebudou chybět oblíbené koncerty dechových kapel určené seniorům, ale ani naopak pro rodiny s dětmi určený Letní divadelní festival. Koncem srpna Chomutov uskuteční Chomutovský půlmaraton, do kterého se mohou zapojit nejen Chomutované, ale i lidé z různých koutů Česka, kteří milují běh a chtějí nás navštívit. Půlmaraton totiž běžce i jejich fanoušky provede po všech krásách města jako je Kamencové jezero nebo Bezručovo údolí. Milovníkům historie a památek budou v létě určeny komentované prohlídky historického centra města. Ty jsme – coby novinku – spustili v loňském roce, kdy Chomutov slavil své 770leté výročí první písemné zmínky. Zájem o ně byl tak veliký, že jsme se rozhodli je zařadit do stálé letní nabídky našeho městského informačního centra. Novinkou, kterou je také důležité zmínit, je zcela nová expozice v chomutovském zooparku. Zoopark Chomutov se nyní může pyšnit svým medúzáriem, které jiná zoologická zahrada v České republice nemá. V pavilonu medúzária je osm akvárií, barevné podsvícení, atmosférické podmořské zvuky, a hlavně zhruba sto šedesát medúz osmi různých druhů.

 

Milan Rychtařík, starosta Loun:

Město Louny zve návštěvníky na nejbližší akci, kterou budou Velikonoce v Lounech 6. dubna od 12:00 hodin v prostoru u mariánského sloupu. Příchozí si budou moci uplést pomlázku, občerstvit se. V květnu čeká veřejnost u mariánského sloupu akce Káva a muzika v centru, první se uskuteční 5. května, další potom 2. června, 7. července, 4. srpna a poslední 8. září. Těmito akcemi chceme oživit centrum města, podpořit místní podniky a živnostníky a ukázat krásy Loun i turistům. Místním hudebníkům a umělcům chceme dát prostor se prezentovat. Májovou kulturní událostí bude také Dovalte na Vale! Tento gastronomický festival v ulici Na Valích se uskuteční 27. května. Romantickým tipem na výlet mohou být mimořádné večerní prohlídky věže chrámu sv. Mikuláše, a to vždy první pátek v měsíci červen, červenec, srpen a září. Před začátkem letních prázdnin pořádá město akci Centrum žije! Zábavné odpoledne nejen pro rodiny se uskuteční 24. června od 15 hodin a jeho součástí bude food festival. Největší kulturní událostí ve městě je o letních prázdninách Letní Lounské Vábení, bude se konat v termínu 11. až 13. srpna. Program zatím prozrazovat nebudeme. 

 

 Jiří Štábl, primátor Teplic:

Teplice letos znovu lákají na spoustu kulturních akcí – bude jich ještě více než loni. Uskuteční se tradiční Zahájení lázeňské sezóny, pro úspěch budou v červnu znovu Teplické terasy, nově proběhne na začátku července festival pro mladé TepFest, podporujeme i akce nového TepJazzu, kalendář akcí Teplice Živě je opět plný od května do září a chystáme i nové venkovní instalace. Velkým tématem je parkování. Je nám jasné, že je nutné vytvořit další parkovací místa – k tomu bychom ještě letos měli začít připravovat stavbu parkovacích domů a zároveň musíme lépe zorganizovat parkování v centru města. Proto se od letoška obyvatelé dočkají zásadní změny v systému parkování, včetně modernizovaného způsobu hrazení parkovného. Dokončujeme rekonstrukci Zahradního domu tak, aby byl bezbariérově přístupný. Čeká nás rekonstrukce objektu bývalého informačního centra na Benešově náměstí a začít bychom měli s rekonstrukcí v Domu kultury, kde jsou v plánu velké změny ve foyer i technického zařízení sálů. Lidé postřehnou značné omezení v Zámecké zahradě, kde pokračuje postupná obnova a úprava dřevin, a také zde vybudujeme veřejné osvětlení na cestě kolem Apollonova chrámku, aby byl osvětlený celý okruh kolem Velkého rybníka. A ten letos celý revitalizujeme. Místa, která budou potřeba, odbahníme, necháme opravit některé části hráze, nové bude i molo pro nástup na lodičky a břehy necháme upravit tak, abychom procházky a pobyt v parku návštěvníkům ještě více zpříjemnili.

 

Petr Nedvědický, primátor Ústí nad Labem:

Pro nadcházející letní sezónu plánuje město Ústí nad Labem řadu zajímavých akcí i novinek. Chystá se rozšíření úspěšného projektu TicketPack „Ústí jednoduše“. Jedná se o zvýhodněný balíček vstupenek, se kterým mohou turisté i obyvatelé města navštívit pět vybraných a zajímavých turistických cílů s více než 40% slevou. Nově bude nabídka slev rozšířena o místní hotely, kavárny, restaurace či sportovní areály. V loňském roce byla ve spolupráci s městským muzeem zrenovována naučná stezka Pod Vysokým Ostrým. Letos se připravuje otevření zcela nové naučné stezky, a to na Mariánské skále. Umístěno zde bude šest panelů, které budou informovat o místní historii, fauně či flóře. Chybět samozřejmě nebudou ani oblíbené dubnové akce, kterými jsou Zahájení turistické a cyklistické sezóny. Stejně jako v předchozích letech, bude i tentokrát kladen důraz na spolupráci s místními turistickými cíli. V návaznosti na úspěšné loňské ročníky Velikonoc v Ústí a květnového Family festivalu jsou již nyní v plném proudu přípravy programu pro letošní rok. Děti i dospělí se určitě mají na co těšit. V květnu se do Ústí vrátí také úspěšná mezinárodní výstava, tentokrát na téma Energie&Civilizace. Na velkoformátových panelech nechávají spoluautoři výstavy každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit budoucnost. Součástí výstavy bude i doprovodný program. Přes prázdniny pak poběží 5. ročník soutěže TOP květinové Ústí, do kterého se mohou zapojit všichni obyvatelé města. Smyslem soutěže je podpořit a ocenit pěstitelské snahy, chuť zvelebovat městská obydlí zelení a krásnými květy. Léto bude zakončeno akcí pro školáky Vesele do školy a tradičními celoevropskými akcemi, ke kterým se Zdravé město Ústí nad Labem každý rok připojuje. V rámci Evropského týdne mobility se nejen Ústečané mohou těšit na Den pro zdraví, Den bez aut nebo Sportovní den. A Dny evropského dědictví opět otevřou běžně nepřístupné památky ve městě i okolí. 

 

Připravila: Diana Jandečková Purnochová

Zdroj foto: radnice měst

Úvodní ilustrační foto: zdroj Wikipedia