Od pondělí 20. března do pátku 24. března 2023 se na Liceo Scientifico Statale Alessandro Volta v Turíně konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Kromě tamějších studentů se zúčastnili i žáci dalších partnerských škol: Lyseonpuiston lukio z Rovaniemi (Finsko), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion z Titu (Rumunsko), Menntaskolinn vid Hamrahlid z Reykjavíku (Island) a Gymnázium Teplice (Česká republika), které reprezentovalo 6 žáků septim a 2 učitelky.

První den jsme se hned odpoledne po ubytování vydali prozkoumávat zákoutí historického centra Turína a obdivovat místní architekturu i památky.

Druhý den probíhal hlavně v duchu seznamování se navzájem a prezentování o svých školách, městech i zemích v prostorách místní pořadatelské školy. Odpoledním programem byla práce na projektu, v předem rozdělených skupinkách, čítajících vždy alespoň jednoho studenta z každé země. Úkolem bylo zpracovat různá témata ze světa online prostředí, komunikačních metod, aktivního občanství a mnohých dalších.

 

 

Středeční dopoledne zahájila zajímavá přednáška prof. Emiliana Paoletti v krásné budově instituce POLO DEL ‘900. Tím jsme zde ale nekončili, po krátké přestávce přišlo na řadu finále projektu, a tím byla prezentace zpracovaných témat každé ze skupin. Všichni prezentování v angličtině zvládli a věřím, že si každý odnesl spoustu nových znalostí, ať už z projektových témat nebo projevu při prezentování. Odpoledne jsme pak společně strávili prohlídkou národního muzea kinematografie, které se nachází ve slavné budově architekta Mole Antonelliana.

 

Ve čtvrtek jsme se všichni společně vydali objevovat krásy Turína a tradic nejen místních kulinářských specialit. Vyprávění o nich bylo doplněno o ochutnávku různých sladkostí. Odpoledne jsme se vydali na prohlídku královského paláce Venaria,  který je zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Společná večeře všech účastníků se nesla v příjemné atmosféře a následovalo loučení, někteří totiž odlétali domů další den již v brzkých ranních hodinách.

Věřím, že jsme si všichni projekt moc užili, neboť nám přinesl nejen spoustu zkušeností, ale hlavně nových známostí a snad i přátelství do budoucna.

Klára Válková