Ramón Vargas je operní pěvec, který na sebe poprvé upozornil v rodném Mexiku. Po studiu ve Vídni a Miláně se zařadil k celosvětově uznávaným umělcům s koncerty v nejprestižnějších světových koncertních sálech včetně italské La Scaly, Metropolitní opery v New Yorku, Státní opery ve Vídni a mnoha dalších. Letos se poprvé tento jeden z nejžádanějších světových tenorů představí i publiku v Teplicích. V rámci 58. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena zazní v jeho podání výběr nejproslulejších operních árií, a to při závěrečném koncertu 22. června.

     „Je poněkud neobvyklé začínat prezentaci festivalu závěrečným koncertem, ale je to pochopitelné s přihlédnutím k významu tohoto umělce. Vzhledem k jeho velké vytíženosti bylo velmi náročné Ramóna Vargase pro náš festival získat, proto je naše radost opravdu velká. Za pozornost posluchačů ale samozřejmě stojí celý festivalový program,“ vysvětluje Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie Teplice, která je letitým pořadatelem Beethovenova festivalu.

Letošní 58. ročník se k posluchačům vrací v plné síle. Tradičně na přelomu května a června se představí v 10 místech našeho kraje, čímž potvrdí svou pozici největšího festivalu klasické hudby, který se pořádá výhradně na území Ústeckého kraje. I letos to kromě Teplic, kde Severočeská filharmonie sídlí, bude také Děčín, Velké Březno, Litoměřice, Osek, Most, Chomutov, Klášterec nad Ohří, Jimlín a letos premiérově také zámek Jezeří na Mostecku. „Náš festival prezentuje hlavně dílo Ludwiga van Beethovena a nese jeho jméno jako upomínku na pobyt tohoto hudebního velikána v Teplicích v letech 1811 a 1812. Beethoven však měl vztah i k dalším místům našeho regionu. Jedním z nich byl též zámek Jezeří, který tehdy vlastnil kníže František Maxmilián z Lobkowicz, jenž byl podporovatelem L. van Beethovena, byl ctitelem jeho hudby a působila zde i zámecká kapela, která často hrála předpremiéry Beethovenových skladeb. Beethoven věnoval na oplátku knížeti řadu dnes významných skladeb, například Symfonii č. 3 Eroica, Symfonii č. 5 Osudovou nebo Symfonii č. 6 Pastorální, proto jsme nově zařadili i zámek Jezeří do našeho festivalu“, přibližuje ředitel Roman Dietz.

Umělecký obsah letošního ročníku je opět pestrý. Na programu je celkem 21 symfonických i komorních koncertů. Na sever Čech zavítá řada renomovaných umělců nejenom českých, ale i zahraničních. „Posluchači budou mít možnost vyslechnout namátkou Gershwinův večer s Editou Adlerovou v Jimlíně, mosteckého rodáka houslistu Milana Al-Ashhaba na Jezeří, kytaristu Lubomíra Brabce v Mostě, hobojistu Viléma Veverku v Litoměřicích, cembalistu Jaroslava Tůmu v Chomutově, Pražské kytarové kvarteto v Oseku, Dvořákovo klavírní kvarteto v Děčíně, ale prostor dostanou i studenti teplické konzervatoře, kteří mimo jiné přednesou slavné dílo Carla Orffa Carmina Burana v Teplicích. Vrcholem budou samozřejmě zahajovací koncert festivalu, kde zazní Beethovenova Missa solemnis v podání Severočeské filharmonie Teplice, sólistů a Českého filharmonického sboru Brno pod vedením šéfdirigenta Petra Vronského a závěrečný koncert s již v úvodu zmiňovaným světovým tenoristou Ramónem Vargasem za doprovodu teplické filharmonie tentokrát pod vedením čestného šéfdirigenta Charlese Olivieri-Munroa,“ dodává ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz. Poděkování patří všem donátorům, kteří festival podporují a bez nichž by se festival konat nemohl. Jsou jimi Statutární město Teplice, Ústecký kraj prostřednictvím dotačního titulu Rodinné stříbro, Státní fond kultury České republiky a města Klášterec nad Ohří, Litoměřice, Most, Chomutov, Osek a Děčín.

Vstupenky na jednotlivé koncerty budou v prodeji již od 6. dubna 2023, na koncerty v Teplicích v pokladně Domu kultury, na koncerty mimo Teplice si posluchači mohou zakoupit vstupenku v obvyklých místech předprodeje a vždy hodinu předem přímo v místě konání koncertu. Kompletní program 58. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena najdou zájemci na festivalových webových stránkách www.beethovenfestival.cz.