Výstava prezentuje rodinnou sbírku japonských předmětů a kolekcí, které známí tepličtí umělci Radka a Stanislav Müllerovi začali sbírat před 25 lety, kdy se poprvé dostali pracovně do Japonska. V 90. letech do Iwate, kde postavili sklářské studio a kde učili českou sklářskou tvorbu od hutního zpracování až po zušlechťování skla broušením nebo malováním. O dvacet let později působil Stanislav Müller v japonské Toyamě v ateliéru broušeného skla, který vedl a zároveň aktivně performoval se svým projektem Mirror Man (1995), který je zastoupen ve světových galeriích. Zde žili Mullerovi čtyři roky se svými dětmi – synem Robinem a dcerou Ellou, kteří zde navštěvovali japonské školy.

Ve spolupráci s teplickým muzeem manželé Müllerovi vytvořili instalaci ze sbírkových muzejních fondů v konfrontaci s osobní sbírkou a vlastní tvorbou. K vidění jsou historicky cenná díla, předměty běžné denní potřeby, tradiční japonské oblečení a mnoho dalšího jako je sklo, tušová malba, fotografie a vše, co stále ovlivňuje jejich uměleckou tvorbu. Výstavě byla udělena Čestná záštita Velvyslanectví Japonska v České republice, vznikla ve spolupráci s AGC Flat Glass Czech a.s., EDUARD M.A. a s finanční podporou statutárního města Teplice.

Autoři připravili k výstavě sérii komentovaných prohlídek a zároveň víkendové akce pro veřejnost (viz https://zamek-teplice.cz/cz/vystavy/radka-a-stanislav-mullerovi-japonsko-ma-laska).

Výstava v teplickém muzeu potrvá do 30. dubna 2023 a je přístupná od úterý do pátku od 12 do 17 hodin a v sobotu, neděli a ve svátek od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

O víkendu 29.4. a 30.4.2023 bude výstava v teplickém zámku doplněna o bonsaje z Bonsaj klubu Libochovice.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

www.muzeum-teplice.cz