V lovosickém centru kultury byl slavnostně vyhlášen 11. ročník soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika Ústeckého kraje. Čtyři nejlepší soutěžící postoupili do celostátního kola, které se koná v červnu na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Ceremoniál proběhl pod osobní záštitou a za účasti hejtmana Jana Schillera a dalších členů krajského vedení. Soutěž určenou pro žáky 9. tříd základních škol organizuje v Ústeckém kraji Střední odborná škola technická a zahradnická v Lovosicích. Je zaměřena na celorepublikovou propagaci chemie a je velmi populární. V loňském školním roce se jí zúčastnilo 17 tisíc žáků 8. a 9. tříd základních škol z celé České republiky.

Mezi 30 soutěžícími v regionálním kole zvítězila a na 1. místě se umístila Natálie Aubrechtová, žákyně ZŠ s rozšířenou výukou jazyků a MŠ v Litvínově. Spolu s ní do celostátního kola postupují z druhé až čtvrté příčky Karolína Kalendová, taktéž žákyně ZŠ s rozšířenou výukou jazyků a MŠ v Litvínově, Václav Poříz, žák ZŠ Palachova v Ústí nad Labem, a Barbora Walterová, žákyně Soukromé ZŠ Optima v Mostě. Cenu pro učitele nejlepších řešitelů převzaly Mgr. Jitka Vošvrdová, Mgr. Renata Maurencová a Mgr. Miroslava Turisová z rukou krajské radní Jindry Zalabákové (na fotu níže druhá zleva).

Cílem projektu je představit chemii jako poutavou a užitečnou vědu, která má široké uplatnění v praxi. Soutěž je finančně podpořena odbornou veřejností, firmami podnikajícími v chemickém průmyslu a Svazem chemického průmyslu. Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 22 tisíc žáků ze 747 základních škol napříč republikou. V Ústeckém kraji soutěžilo 1 547 žáků z 50 základních škol.

Součástí vyhlášení výsledků soutěže byl i doprovodný program

 

Úvodní foto: Hejtman předal ceny čtyřem oceněným vítězům postupujícím do celostátního kola soutěže

(zdroj: kr-ustecky.cz)