Porodnice Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské zdravotní v Nemocnici Litoměřice se snaží postupně rozšiřovat portfolio toho, co maminkám může v tak výjimečné situaci, jakým je porodní proces, nabídnout. Nejnověji porodní box a dlouhodobě v regionu unikátní těhotenské plavání.

„Porodní boxy patří k moderním trendům v porodnictví. Zde budoucí maminka se svým doprovodem stráví čas od svého příchodu až po přesun i s miminkem na stanici šestinedělí. Odpadá tedy opakované přecházení k vyšetření do jiné místnosti, a i finální fáze porodu probíhá zde v tomto boxu. Maminka může být spokojena i s tím, že její děťátko personál nikam neodnáší a ošetřuje jej přímo před zraky novopečených rodičů. Z uvedeného je jasné, že nepřetržitá přítomnost doprovodu je samozřejmostí,“ vysvětluje Monika Boudová, vrchní sestra litoměřického gynekologicko-porodnického oddělení.

Zdravotnické pracoviště v Litoměřicích je jediným v České republice, které maminkám nabízí těhotenské plavání. „Kurzy předporodního plavání probíhají řadu let v litoměřickém krytém plaveckém bazénu, zájem o ně je stále velký. Instruktorkami jsou porodní asistentky našeho gynekologicko-porodnického oddělení. Jsem velmi ráda, že se předporodnímu plavání se zaujetím věnují,“ říká Petra Hejtmánková, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení.

(zdroj: litomerice.cz)