Stanice v Lovosicích získá během letošního roku nová nástupiště umožňující pohodlnější nástup do vlaků. Správa železnic uzavřela smlouvu s vybraným zhotovitelem stavby. Práce zrealizuje za necelých 364,4 milionu korun bez DPH Společnost Lovosice, tvořená firmami SWIETELSKY Rail CZ a EDIKT. Díky bezbariérovým úpravám a prodloužení podchodu se zlepší také přístup na samotná nástupiště.

Rekonstrukcí projdou všechna stávající nástupiště ve stanici Lovosice, jedno vnější a tři ostrovní. Nyní jsou vysoká 300 mm, nová normová výška nástupních hran 550 mm nad kolejí cestujícím umožní pohodlný nástup do moderních vlakových souprav. Zrekonstruovaná nástupiště budou mít také nové zastřešení i osvětlení.

V současné době je přístup k vlakům možný pouze po schodištích z podchodu. Ten projde celkovou obnovou a zároveň se prodlouží pod celým nádražím až k Máchově ulici. Bezbariérovost stanice zajistí nově doplněné výtahy z podchodu na jednotlivá nástupiště, v případě 1. nástupiště bude tuto funkci plnit nový výtah propojující podchod s výpravní budovou.

Investice bude zahrnovat také částečnou obnovu železničního svršku kolem nástupišť a instalaci nového informačního a orientačního systému pro cestující. Dokončení úprav ve stanici je plánováno do konce letošního roku.

Vizualizace nástupiště v Lovosicích (též úvodní foto)

(zdroj: spravazeleznic.cz)