Městská knihovna Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem od prvního pololetí minulého roku prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Stavební práce, které si v květnu vyžádaly její úplné několikaměsíční uzavření, byly dokončeny již na konci listopadu. Z důvodu povinné revize celého knihovního fondu však čtenáře přivítá až nyní. Slavnostní otevření je plánováno na pondělí 16. ledna.

     „Rekonstrukce Městské knihovny Ervína Špindlera je skvělou ukázkou toho, jak mohou prostředky, které Ministerstvo pro místní rozvoj rozděluje z fondů EU, v regionech pomáhat. Díky modernizaci staré knihovny vznikl bezbariérový prostor, který bude sloužit také jako komunitní a vzdělávací centrum. Přeji knihovně mnoho spokojených návštěvníků a vášnivých čtenářů. Jako vystudovaný knihovník jsem z výsledku opravdu nadšený,“ řekl Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj, který se přijel podívat na výsledek projektu a v knihovně setkal s její vedoucí Zuzanou Šimáčkovou a starostou Roudnice nad Labem Františkem Padělkem.

V rámci realizace projektu, zpracovaného firmou G DESIGN, spol. s.r.o., byla provedena například oprava uliční i dvorní fasády objektu, částečná výměna oken či kompletní výměna elektroinstalace. V neposlední řadě došlo k instalaci rampy pro svislou přepravu osob, která zajistí bezbariérový přístup do patra knihovny. Samozřejmostí jsou nové výmalby, výměna podlahových či stropních povrchů či modernizace svítidel. Na realizaci projektu modernizace knihovny, jejíž náklady (včetně nového vybavení) přesáhly 9 mil. Kč se podařilo získat finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu 2021-2027 ve výši 6 672 304,20 Kč.

(Úvodní foto: zleva Zuzana Šimáčková, František Padělek, vpravo Ivan Bartoš.)

(zdroj: roudnicenl.cz)