Ve čtvrtek 12.1.2023 od 17:00 hodin se v Regionálním muzeu v Teplicích koná přednáška Kristiny Šemberové Jak se vařilo a peklo za 1. republiky s ochutnávkou, a to na teplickém zámku. Ochutnat budete moci tvarohový koláč a koláč s jablky podle originálního receptu z 1. republiky a v nynější úpravě, abyste mohli porovnat rozdíl. Dozvíte se i něco o prvorepublikových cukrárnách.

Novinářka Kristina Šemberová se již více než deset let zabývá gastronomií, edituje a píše unikátní kuchařky s příběhem. Ještě déle zkoumá období první republiky, odhaluje, co lidé před sto lety jedli a pili, jak vařili a nakupovali potraviny. Někdy objeví úplně zapomenuté recepty, jindy důvěrně známá jídla, která v naší kuchyni přetrvávají. Přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Kromě ní napsala i kuchařku pamlsků pro pejsky i jejich páníčky Neštěkej a jez! a originální knihu Víno ve sklence a na talíři, v níž kromě receptů s vínem jsou i doporučení vhodných vín k jednotlivým pokrmům. Na přednášce si budete moci knihy Kristiny Šemberové zakoupit a získat do nich také její věnování. Vstupné je 50 Kč.

 

 

(zdroj: muzeum-teplice.cz)