Krušnohorská 50 se ve své době stala známým pojmem. Účastníci dálkového běhu na lyžích po východní části Krušných hor odstartovali poprvé v roce 1980. Závod postupně získával na popularitě a zařadil se mezi vyhledávané akce nejenom našich, ale i zahraničních běžců na lyžích. V 80. letech minulého století se účast na Krušnohorské 50 pravidelně pohybovala nad hranicí tisícovky závodníků.

K přerušení tradice došlo poprvé v roce 1988, kdy se závod nekonal pro nedostatek sněhu. Ve stejném roce mimochodem neodstartovaly ze stejného důvodu ani Jizerská 50 nebo Jablonecký maraton. O rok později byl krušnohorský běžecký závod dvakrát odložen, a nakonec zrušen. Definitivní konec Krušnohorské 50 přišel s rozhodnutím v roce 1990. Důvodem bylo silné znečištění ovzduší vlivem tehdejší průmyslové činnosti.

Krušnohorská 30 navázala na tradici
     O dva roky později se nad Krušnými horami zablýsklo na lepší časy a ve snaze navázat na oblíbený běžecký závod odstartovala v roce 1992 Krušnohorská 30. Původní trasa se zkrátila a závodníci vzhledem ke snižující se kvalitě sněhové pokrývky objíždějí jen dva 15kilometrové okruhy. Vrtochy zdejších klimatických podmínek se mimochodem staly jedním z charakteristických rysů závodu a účastníci je přijímají jako jedinečnou výzvu.
Krušnohorská 30 byla v rámci 42. ročníku začleněná do prestižní série běžkařských závodů v České republice Skitour. Zařadila se tak vedle akcí jako je například zmiňovaná Jizerská 50. Místo konání krušnohorského závodu se přesunulo na Cínovec, kde se ho na trasách různých délek zúčastnilo 383 běžců na lyžích. Nejoblíbenější závod, hlavní třicítku, jelo 134 závodníků.
Jedním z pořadatelů závodu a současně organizací, která se v Krušných horách stará o nové běžecké naděje, je TJ Lokomotiva Teplice, oddíl běhu na lyžích. Tepličtí běžkaři se rozhodli navázat na úspěšný 42. ročník uspořádáním další Krušnohorské 30. Konat se bude ve dnech 21. a 22. ledna příštího roku, přičemž v sobotu 21. ledna odstartuje po poledni první závod volnou technikou na 15 km a dětský závod. Hlavní závod přijde na řadu v neděli, kdy se pojedou trasy 30 a 10 kilometrů klasickou technikou.
Oddíl běžců teplické Lokomotivy slibuje v rámci 43. ročníku Krušnohorské 30 zajímavé novinky. Mimo jiné vylepšuje trasu závodu, jedná s německou stranou o průjezdu částí v oblasti Zinnwald a Rehefeld, které patří k nejkrásnějším lokalitám této části Krušných hor. Pro závodníky bude po celou dobu k dispozici servis Skitour, včetně mazacího servisu, úschovny oděvů a podobně. Malí účastníci se dočkají oblíbeného maskota Vildy i sladkých odměn. Více informací o chystané Krušnohorské 30 najdete na www.ski-tour.cz

TJ Lokomotiva Teplice
     Oddíl běhu na lyžích TJ Lokomotiva Teplice vychovává přes 120 dětí ve věku od 4-21 let v 5 družstvech. Mládeži se věnuje pravidelně 3-4 x týdně, z toho jednou až dvakrát do týdne přímo na horách. Kromě Krušnohorské 30 pořádá krajské přebory v běhu na lyžích, lyžařský překážkový závod a další akce pro malé i velké závodníky. V programu má také víkendový pobyt na Barboře, vodácký tábor, letní i zimní soustředění, školení trenérů nebo školení přípravy lyží.
Členové oddílu a dobrovolníci se podílejí na zajištění úprav běžeckých stop, udržují závodních tratě a když to dovolí sněhové podmínky, zajistí i běžecké stopy ve městě. Oddíl má 12 dobrovolných aktivních trenérů a řadu nadšených příznivců a dobrovolníků. Info: www.lote-bezky.cz

Nové zázemí pro děti i dospělé – Ohřívárna na Novém Městě
     Zázemí mají běžci na stadionu v Novém Městě v Krušných horách. Zdejší ohřívárna jim sloužila desítky let, a v současné době dosluhuje. Oddíl se proto pustil do výstavby nové, moderní Ohřívárny. Zahájení stavby předcházely roky nezbytné administrativy, včetně čekání na rozhodnutí o přidělení dotace NSA (Národní sportovní agentury). Výběrové řízení se tak posunulo do doby, kdy ve všech oblastech dochází k extrémnímu nárůstu cen a stavba se tak ve výsledku prodražila o částku, kterou oddíl nedisponoval.


Na pomoc snaze TJ Lokomotiva Teplice získat potřebné finance se zvedla obrovská vlna solidarity. Pomohli jednotlivci, členové oddílu, přátelé, rodiče dětí, ale také například Statutární město Teplice, města Bílina a Duchcov, městys Hostomice, obce Proboštov, Srbice a Ohníč. Investiční dotací přispěla i Národní sportovní agentura.
Díky veřejné sbírce se oddílu podařilo vybrat téměř celou chybějící částku a zahájit stavbu. Před zimou vyrostly základy a zbylou část má oddíl v plánu dostavět na jaře. K tomu, aby se dílo podařilo úspěšně dokončit celé, ale pár korun ještě chybí. Pomoci k úspěšné dostavbě nové Ohřívárny na Novém Městě můžete i vy. Stačí odeslat libovolnou částku na veřejnou sbírku, č.ú. 2502203982 / 2010.

Pozn.: Běžecké fotografie jsou z minulého 42. ročníku Krušnohorské 30 – leden 2022