V úterý 8. listopadu opustil světovou rockerskou scénu zpěvák a spoluzakladatel legendární skotské kapely Nazareth, Dan McCaferty (14. 10. 1946). Zůstane po něm jeho hudba, ale i vzpomínky lidí, pro které byl něco jako Bůh. 

Kapela NAZsong Tribute to Nazareth


     Ústečan Josef Šutara je lídrem jediné revivalové kapely v Čechách, která nabízí skladby skupiny Nazareth. Založil ji v roce 2019 a pojmenoval NAZsong Tribute to Nazareth. Dana McCafertyho poznal Josef Šutara osobně a považuje ho za nejlepšího rockového zpěváka všech dob. K jeho smrti říká: „Teď už bude jenom svět s Danem a svět po Danovi.“
Ústecká kapela NAZsong je jediná svého druhu u nás. Možná i proto, že jen málokdo má odvahu Danovy skladby nazpívat. Josef Šutara, zpěvák s úctyhodným hlasovým potenciálem do toho šel. Kapela má v současnosti za sebou řadu úspěšných koncertů, hudební klip a vydané CD.


Pepo, s Danem McCafertym ses znal osobně, jak jste se poznali?
     Několikrát jsem se s ním setkal v době, kdy jsem ještě zpíval u Mortorbandu a dělali jsme skupině Nazareth předkapelu. Víš, jsou zpěváci, kteří odzpívají výšky, drivy, narvou do toho emoce, ale ty jeho emoce mi byly nejbližší. Podle mě odešel nejlepší rockový zpěvák všech dob.
Na scéně je spousta rockových kapel. Proč u tebe zvítězil právě Nazareth?
     Pro mě byl Dan McCaferty zpěvák číslo jedna. On dokázal do středně rychlých skladeb jako je třeba Dream On nebo Love Hurts dát něco navíc. Nejenom srdce, ale ještě něco, co neumím popsat, co neumím pojmenovat. A mám skromný pocit, že to mám trochu podobně.
Kterou skladbu od Nazarethu zpíváš nejraději?
     Dream On. To je o tom, jak tě tvoje milovaná pořád odmítá, ty za ní pořád dolejzáš…
Jak jsi dal kluky pro kapelu NAZsong dohromady?
     Vytipoval jsem si pár muzikantů, přišel za nimi a rozdal jim CD s pěti skladbami Nazareth. Netlačil jsem, řekl jsem jen, ať to zkusí. Při první zkoušce nám všem spadla brada, jak moc to bylo dobrý. Z kapely teď bohužel odchází Ozzy. Zůstává Zbyněk, ale ten je dost vytížený u Brichty, takže já jsem musel vzít alespoň jednoho stálého kytaristu. Taky bych potřeboval jednoho kytaristu na unplugged, kdyby měl někdo zájem, stačí se ozvat na kontakt pod článkem.
A složení kapely nyní je jaké?
     Josef Šutara – vokál, Zbyněk Haase – kytara, Ilja Hasse – baskytara, Jirka Hájek – bicí, Jakub „OZZY“ Tlačaba – kytara
Co na koncertech nabízíte?
Klasický koncert NAZsong máme na 80 minut a je složený z 16 nejznámějších skladeb Nazareth. Pak ještě děláme Uplugged se 14 skladbami.
Ty zpíváš už od narození…
     U nás doma se pořád muzicírovalo. Ještě na základce jsem pořád někde soutěžil ve zpěvu a skoro všechno vyhrával. Po jedné soutěži dokonce přijel za rodiči ředitel teplické konzervatoře, že jsem talent, ať mě dají na jejich školu. Máma byla nadšená. Já to ale odmítl. Měl jsem představu, že tam budu muset zpívat nějaké častušky.
Do Prahy jsi nakonec nešel, cos dělal po škole?
     Šel jsem na učňák, na zámečníka. Večerně jsem si pak ještě udělal strojní průmyslovku. Nejhorší v té době bylo, že jsem kvůli kolenu musel končit se sportem. Začal jsem zpívat s kapelou Extrém. Před vojnou jsem ještě dostal nabídku do jedné bluesové kapely. Ale kluci byli starší a když odjeli na vojnu, bylo po hraní.
Vyrůstal jsi v Braňanech u Mostu. Jak ses ocitl v Teplicích?
     Já pořád pendloval mezi Braňany, Mostem, Bílinou, Jiřetínem, kde byl učňák a domů jsem se chodil jen vyspat. Tak jsem tlačil na rodiče, abychom se odstěhovali do Teplic. Odstěhovali jsme se na sídliště do Prosetic. Začal jsem chodit do Splitu a zapadl mezi ty nejhorší teplický máničky. Chlastal jsem a skončil téměř jako alkoholik. Rozešel jsem se s holkou, choval se v té době jako debil.
Takže forma tvého undergroundu?
     No, asi tak. Zapadl jsem mezi ty největší magory, zpíval s Extrémem, měli jsme docela úspěch a já dělal hovadiny. Pak jsem šel na vojnu a ta mě probrala. Po vojně jsem se vrátil a chtěl znovu zpívat. Jenomže manželce se to nelíbilo. Dal jsem si 4 roky pauzu. Chodil do práce, věnoval se rodině, narodil se nám syn…
Ke zpěvu ses ale vrátil a začal sbírat metály.
     To bylo na popud táty. Prý: Když jsi takový frajer, přihlas se do Carusa show. Nahrál jsem na kazetu Země vzdálená, bez hudby. Tenkrát se ta skladba všude hrála a já Kamila Střihavku ctím a respektuju. No a oni mě vybrali do finále a já vyhrál. Byl tam Trávníček, který mě pozval do Doremi a já to vyhrál i tam. Zpíval jsem taky na Primě v Caruso show. Skladbu Love Hurts od Nazareth v češtině. U nás to nazpíval Karel Gott. A zase jsem vyhrál. Dostal jsem angažmá v Rock opeře v Praze. Se svým zevnějškem jsem tam hrál samý hajzly. Kamil Střihavka prince.
Zpíval jsi v Motorbandu a skončil. Proč?
     No, skončil, v roce 2015 mě vyhodili. S někým v kapele jsem si nesedl, ale nechci to rozebírat. Tenkrát jsem seděl s Vláďou Mišíkem v Nároďáku. On tam měl mít koncert a já s ním měl nazpívat Špejchar blues. Tak mu říkám, že mě vyhodili z Motorbandu. A Vláďa na to: „Hele, to neřeš. Ty seš dobrej zpěvák a chytneš se jinde. Mě taky Radim (Hladík) vyhodil z Blue efektu, z Matadors.“ A mě to od toho Mišíka najednou tak posílilo.


Zájem o tebe měly některé kapely.
     Lámali mě do Ozzy revivalu. Možná proto, že se Ozzymu trochu podobám. Lanařil mě i Luděk Růžička. Kdysi hrál s Kamilem Střihavkou v Bílině. Byli to skvělí muzikanti. Každý pátek vyprodali bílinskou Astru. To byl rok 1986, 1987. Kamil se pak dostal do Motorbandu.
     Co jsi dělal po odchodu z Motorbandu?
Dal jsem si pauzu. Taky jsem dostal boreliózu. Sice se s tím dalo žít, ale byl jsem věčně unavenej a začal chlastat. Měl jsem hrozný bolesti kloubů, svalů. A jak člověk nasával, tak tu bolest tak necítil. Jenomže každý alkoholik si zdůvodňuje, proč chlastá. Pořád si to omlouváš a dostáváš se do průserů. Tak jsem se jednou naštval a přestal s tím.
Vystudoval jsi nakonec i tu zavrhovanou konzervatoř…
     Já chodil k Pavle Forest na zpěv. Jednou mi řekla, že učí na mezinárodní konzervatoři v Praze s Marcelou Březinovou a že se tam otevírá nový obor, rockový. Noty jsem u přijímaček neudělal. Po talentovkách mě přece jen vzali a konzervatoř jsem studoval od roku 2010 čtyři roky.
Co ti dala?
     Hodně. Naučila mě techniku, dýchání. Taky třeba jevištní mluvu, herectví, tanec nebo klavír. Maturoval jsem ze zpěvu, ze zvukové analýzy, a ještě z několika dalších předmětů. Byla to úžasná doba a my byli skvělý ročník. Odmaturoval jsem s vyznamenáním.
Byl nějaký předmět, který ti nesedl?
     Největší peklo byl tanec. Jednou týdně dvouhodinovka. Všude zrcadla, my namíchaní s profi tanečníkama, ale všichni v pohodě a respektovali jsme se. Jak jsme stáli před těmi zrcadly, říkali jsme si, že to nemáme v hlavě v pořádku. Vytahaný tepláky, vlasy umaštěný, byl na nás hrozný pohled. Přišla profesorka a říká, já si vás rozdělím, jak na lyžáku. Do áčka, béčka, céčka… Já skončil až v nějakým éčku.
To samý klavír. V prváku jsem chodil po nejlepší klavíristce. Taková drobounká Japonečka. Ona jela svý Rachmaniny. Já po ní přišel a: Skákal pes, přes oves… To byla vražda. Rockenroll a moje hra na klavír.
Dan McCaferty by byl určitě rád, že to ticho po jeho odchodu nebude zásluhou NAZsong tak velký…
     Přesně. Život jde dál. Všichni jsme tady jenom na návštěvě. A legendy odcházejí stejně, jako každý jiný. Mám teď novou kapelu NAZsong. Pokud to nepodělám, může fungovat ještě sedm, osm let. A možná uděláme na revivalové scéně průvan. Jsme tady jediní, protože to jen tak někdo nezazpívá. Možná by to zazpíval Kamil Střihavka, ale já mám k Danovi McCafertymu blíž.
Mám to tak, že jdu, nazpívám to na bomby, abych se nemusel stydět a budu se snažit, aby do toho s takovou šli i kluci v kapele. Trénuju a cvičím poctivě. Máme klip, který se točil v kostele Bartholomeus v Teplicích, máme CD s 11 skladbami a jednou bonusovou a jedeme dál.
Od ledna končí kytarista Ozzy, chce rozjet svůj vlastní projekt. Tak to ale v kapelách chodí. Ta sláva na pódiu, to je jen ten vrchol, za kterým už není vidět veškerou dřinu a odříkání. Takový je život. Nic není jednoduchý. S tím se musí počítat. Jsme s NAZsongem teprve na začátku dlouhý cesty a já věřím, že to dáme.

Kapela NAZsong shání nutně kytaristu na unplugged verzi. Kontakt pro zájemce o koncert, případně pro kytaristy, kteří by chtěli v kapele hrát, najdete na stránkách kapely.

https://www.tributenaz.cz/