Slova díků zněla na slavnostním vyhlášení ankety Srdcař Litoměřic 2022 v hradu, kde bylo za své nezištné aktivity ve prospěch města a jeho obyvatel oceněno dohromady 48 Srdcařů. V pořadí již pátý ročník ankety organizovaný Zdravým městem Litoměřice doznal letos řadu změn. Zatímco v předchozích letech probíhalo zvlášť oceňování dobrovolníků jako fyzických osob a zvlášť podnikatelů jako právnických osob, došlo nyní ke sjednocení. Ze všech nominovaných Srdcařů veřejnost svými hlasy vybrala nakonec dvanáct těch, kteří v každé ze čtyř kategorií obsadili první tři místa. Všichni si z rukou starosty Litoměřic Radka Löwyho a senátora Ladislava Chlupáče převzali ocenění v podobě certifikátů, knihu Dějiny města Litoměřice a květinu. První tři si odnášeli i originální trička s logem ankety vyrobené přímo jim na míru. Vítězové jednotlivých kategorií navíc odcházeli s unikátní skleněnou cenou ve tvaru srdce od litoměřického skláře Jana Huňáta.

V kategorii Podnikatel, kde bylo nominováno pět Srdcařů, se nejlépe umístil Michal Hanzl. Nominován byl za dlouhodobou podporu kultury, jež se vymyká mainstreamovému charakteru, pořádání festivalů a za příkladný způsob vedení hospody U letního kina.

V nejpočetněji zastoupené kategorii Sociální věci a zdravotnictví, kam veřejnost nominovala 33 dobrovolníků, nejvíce hlasů získala Hana Pavlištová, jež vede litoměřický Deutschklub. Účastníci těchto jazykových kurzů příspěvky za účast pravidelně věnují na podporu různých neziskových a charitativních organizací v Litoměřicích.

V kategorii Sport získal nejvíce hlasů Jan Fibich a jeho tým. Nominovaný byl za dlouhodobou podporu Hospice svatého Štěpána a spoluorganizaci Běhů pro hospic.

V kategorii Kultury a vzdělávání nejvíce hlasů obdržela Hana Galiová, nominována byla za své nasazení v rozvoji letního kina a organizaci kulturních a filmových aktivit.

Překvapením večera byla novinka v podobě ceny starosty města. „Podnikatel není, ale podnikatelům pomáhá. Sportovcem je tělem a duší. Kulturní člověk to je také a sociální věci ve svém srdci podporuje. Tím, komu chci poděkovat za jeho práci a za jeho srdce pro Litoměřice, je pan magistr Ladislav Chlupáč,“ oznámil Radek Löwy.

Foto: Eva Břeňová, Michaela Rozsypalová

(zdroj: litomerice.cz)