V předvečer první adventní neděle se již tradičně koná v některém z významných chrámů Ústeckého kraje slavnostní adventní koncert. Letos padla volba na nově zrekonstruovanou baziliku Nanebevzetí Panny Marie v klášterním kostele v Oseku. „Velkolepý duchovní odkaz tohoto místa je možné pocítit nejen při pohledu na skvostnou výzdobu kostela, ale také při myšlence na mnohé výtečné hudebníky a skladatele, kteří v minulosti působili na jeho kůru,“ nastiňuje dramaturgii koncertu Petr Šíla, předseda Trautzlovy umělecké společnost, která koncert pro Ústecký kraj pořádá.

Pod taktovkou oseckého rodáka, Jana Zástěry, vystoupí orchestr Hudby Hradní stráže a Policie ČR, sbory Collegium hortense a Pražští pěvci. Sopránového sóla se ujmou Miroslava Časarová a Veronika Pavlisová. Celé těleso čítající 80 umělců přiblíží posluchačům nejen podobu slavnostní hudební liturgie v oseckém klášteře, ale také reálný hudební doprovod mše, kterou před nedávnem sloužil litoměřický biskup Jan Baxant u katedry sv. Petra ve Vatikánu při příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie.

     Koncert v klášterním kostele Nanebevzetí P. Marie v Oseku začíná v sobotu 26. listopadu 2022 v 17:00 a vstupné je zdarma.

(red.)