Minulý týden jsme vás informovali o novém přírůstku zoo Ústí nad Labem – mládě vydry malé. Nyní vám přinášíme další dobrou zprávu – v zoo se narodila koťata gepardů štíhlých. Jedná se o velký úspěch! Přestože jsou gepardi chováni ve 107 institucích, za posledních 12 měsíců se mláďata narodila pouze ve čtyřech zoo v Evropě, z čehož zatím přežívají pouze 3 vrhy.

Chov gepardů v lidské péči je velice náročný. Je nezbytné mít samostatné zařízení pro samce a pro samice, neboť mimo říji musí být zcela odděleni. Pro gepardy jsou přirozené vícečetné vrhy. „Přestože je to pro samici první zkušenost, stará se o obě mláďata vzorně,“ chválí ji chovatelka Věra Malířová. Do odchovu tým zoologů a chovatelů zoo nijak nezasahuje, pouze vše monitoruje. Klid je teď pro samici a mláďata zásadní. Do dvou měsíců proběhne očkování a čipování koťat, a také dojde k určení jejich pohlaví. Až povyrostou, naskytne se návštěvníkům šance spatřit je, protože se spolu s matkou přestěhují do vnitřní expozice s proskleným průhledem. V Zoo Ústí nad Labem pak zůstanou mláďata gepardů minimálně jeden rok, než dojde k jejich odstavení od matky.

Gepardi štíhlí patří podle Red Listu mezi zranitelné druhy. Jejich počty ve volné přírodě klesají v důsledku ubývajícího životního prostoru, pytláctví a velmi nízké genetické variability, proto je už jen narození gepardů v celosvětovém měřítku obrovským úspěchem,“ uzavírá ředitelka Ilona Pšenková.

Foto: mláďata gepardů štíhlých, autor: Jitka Nesvorov

(zdroj: zoousti.cz)