Ve dnech 23. – 25. listopadu 2022 se koná 55. ročník mezinárodní klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte. Pořádá ho ZUŠ Evy Randové v Ústí nad Labem, a to v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. „Do letošního ročníku se přihlásilo 39 soutěžících z 11 zemí světa. V Ústí nad Labem tak přivítáme soutěžící například z Turecka, Ázerbájdžánu, Mongolska či USA,“ řekl ředitel soutěže a ředitel ZUŠ Evy Randové Marek Korbélyi. „Soutěž bude zahájena slavnostním koncertem v podání orchestru Severočeského divadla a absolutní vítězky 54. ročníku Virtuosi per musica di pianoforte,“ uvedl dále Korbélyi.

V průběhu čtvrtka 24. listopadu a pátku 25. listopadu se uskuteční první i druhá kola soutěže, přičemž I. Kategorie (pro děti do 9 let) je pouze jednokolová. Mladí klavíristé mají předepsaný soutěžní repertoár i minutáž. Složení poroty je stejně jako v předchozích letech mezinárodní a předsedou je významný český klavírista Martin Kasík.

Slavnostní vyhlášení výsledků, předání zvláštních cen a koncert vítězů se bude konat v Severočeském divadle v pátek 25. listopadu 2022 v 19 hodin. Veškeré informace o mezinárodní klavírní soutěži Virtuosi per musica di pianoforte naleznete na www.virtuosi-ipc.com.

(zdroj: kr-ustecky.cz)