Po dvou měsících byla v prostorách Severočeské vědecké knihovny (ve Vědecké části knihovny na adrese Velká Hradební 49 v Ústí nad Labem) znovu otevřena literární kavárna, pojmenovaná Café Maryša. Noví provozovatelé mají zájem úzce spolupracovat s knihovnou i dalšími organizacemi. Kromě dobré kávy a zákusků z regionální produkce se zde návštěvníci mohou těšit i na pestrý kulturní program.

„Kavárna v knihovně vznikla v rámci rekonstrukce palácové vily C. H. Wolfruma, která byla ukončena na jaře roku 2019. Provozovatel, v jehož režii kavárna fungovala pod názvem Knihomolka, ukončil nájemní smlouvu na konci června letošního roku, a protože knihovna nemá kapacitu provozovat kavárnu sama, bylo jednou z našich hlavních priorit, sehnat nového provozovatele, což se nám naštěstí během léta podařilo. Nová paní provozovatelka nás zaujala především promyšlenou a svěží koncepcí, nadšením spolupracovat s knihovnou i dalšími organizacemi a v neposlední řadě i originálním názvem Café Maryša,“ vysvětluje ředitelka knihovny Jana Linhartová.

První akcí, která se v prostorách Café Maryša uskutečnila ještě před jejím otevřením, byla 1. září vernisáž obrazů Barbory Mironidisové. Provoz kavárny pro veřejnost byl zahájen v pondělí 5. září. Při této příležitosti si návštěvníci mohli poslechnout koncert ústeckého písničkáře Pavla Klimta (na dolním fotu vpravo).

(zdroj: svkul.cz)