Už jen posledních pár dnů zbývá do dokončení rekonstrukce budovy Gymnázia a Střední odborné školy Dr. Václava Šmejkala v ulici Stará v Ústí nad Labem. Stavební práce trvaly dva roky. Z původní školy zbyla jenom obvodová konstrukce. Vyměnila se okna, která mají nyní trojité zasklení a také jsou v nich akustická předskla, aby ve třídách nebyl slyšet hluk z dopravy. V pondělí 22. srpna 2022 se stavba předá zpět Ústeckému kraji, zřizovateli školy. Nechybí ani nová parkovací místa, atrium jako relaxační zóna, vlastní kuchyně s jídelnou nebo zmodernizovaný školní minipivovar. K hlavní budově přibyly další objekty jako například venkovní hřiště nebo aula. Do ní se vejde 162 osob včetně dvou vozíčkářů. Žáci tak budou mít možnost učit se v jedné z nejmodernějších škol v Ústeckém kraji.

     „Tato velká investiční akce byla financována z úvěru, který si Ústecký kraj vzal. Celkové náklady na stavební část se vyšplhaly na 481 milionů korun. Dbali jsme na to, aby byly použity nejmodernější technologie a postupy a pochopitelně i nejmodernější materiály,“ uvedl při prohlídce stavby Tomáš Rieger, krajský radní pro oblast majetku a investic.

     První žáci mohou nově zrekonstruovanou školu navštívit už na podzim, kdy se tu bude konat Den otevřených dveří. Výuka by zde pak měla začít ve 2. pololetí školního roku 2022/2023.

     „V areálu školy vznikne nová knihovna, studovna, ICT učebny a kompletně všechny učebny budou zbrusu nové, včetně laboratoří. Věřím, že se ve škole žáci budou cítit více bezpečně a určitě budou mít lepší komfort pro výuku. Není tajemstvím, že v původní budově, která je přes 40 let stará, byl velký problém s vytápěním,“ doplnil informace Michal Šidák, ředitel školy.

     Právě provozní úspory jsou pro vedení Ústeckého kraje jednou z nejdůležitějších priorit, kterou si od této rozsáhlé rekonstrukce ústecké školy slibuje.

Vizualizace rekonstrukce objektu školy (též na úvodním fotu)

(zdroj: kr-ustecky.cz)