Doba letních prázdnin láká k výletům s dětmi. Přinášíme Vám tip na jeden výlet, a to na horu Říp, o které jsme v minulosti psali na našem webu regiorevue.cz, a také jsme měli článek o románské rotundě na Řípu v tištěném časopise RegioRevue.

     Jistě Vám nemusíme představovat čedičový vrchol vzdálený cca 5 km od Roudnice nad Labem. Jedna z možností, jak se dostat na Říp: autem dojedete do Rovného, což je část obce Krabčice v okrese Litoměřice. Auto ponecháte na Parkovišti pod Řípem (je placené). Odtud už je jen kousek – co by kamenem dohodil – ke stromořadí, které vede k Řípu. Jedná se lípovou alej s asfaltovou cestou. Zvláštní je tím, že stromy jsou očíslované – na stromech i na zemi na cestě má každý strom své číslo. Je jich 156.

     Na konci této cesty je samotné úpatí Řípu, kde si můžete koupit suvenýry a občerstvení. Následuje vybetonovaná cesta lesem do mírného kopce. Po cestě na vrchol se můžete zastavit na Mělnické vyhlídce. (ze samotného vrcholu lze dojít i na Roudnickou či Pražskou vyhlídku) Ideální je jít nahoru k rotundě pěšky, zdatní jedinci mohou jet na kole, viděla jsem i pár rodin s kočárky, kteří se výše uvedenou cestou vydaly na výlet. Místy se ale připravte na pěkný „stoupák“ a též na kamenitou cestu.

     Nahoře na hoře 😊 je mapa vrcholu Řípu. Občerstvit se můžete v chatě Říp, na které je známý nápis: CO MOHAMEDU MEKKA, TO ČECHU ŘÍP. Posezení je buď uvnitř chaty nebo venkovní. Samozřejmě nechybí informační tabule. V románské rotundě svatého Jiří a svatého Vojtěcha si můžete zakoupit suvenýry. Dokonce je možné zhlédnout krátký animovaný dokument o hoře Říp a rotundě (zpoplatněno). A až se dostatečně pokocháte symbolem české národní historie, můžete se vydat toutéž cestou zpět.

     Přejeme krásný výlet a trochu toho sluníčka na cestu.

Diana Jandečková Purnochová, redakce RegioRevue

(Úvodní foto: pohled z Mělnické vyhlídky.)