Rekonstrukce rozsáhlé výpravní budovy ve stanici Teplice v Čechách může začít. Správa železnic vybrala zhotovitele první etapy prací, která zahrnuje opravu fasády a přilehlého nástupiště. Vítězem výběrového řízení se stala společnost Chládek & Tintěra, Litoměřice, která nabídla nejvýhodnější cenu 236,1 milionu korun. Zahájení realizace se předpokládá letos v červenci, dokončení první etapy prací je v plánu za necelé dva roky.

Vizualizace

     Současná výpravní budova v lázeňském městě pod Krušnými horami pochází z roku 1856. Rozsáhlý objekt byl postaven v novorománském stylu, ve své době byl také sídlem soukromé Ústecko-teplické dráhy. Památkově chráněná stavba již neodpovídá současným požadavkům, proto se Správa železnic rozhodla pro její kompletní rekonstrukci. V první etapě dojde k obnově střech včetně krovů a celé fasády. Budou vyměněna také všechna okna a dveře. Součástí prací bude i rekonstrukce 1. nástupiště, které bude řešeno bezbariérově se zvednutím nástupní hrany. Rekonstrukcí projde také historické zastřešení nástupiště a přilehlá kolej.  

     Nový vzhled budovy byl navržen po důkladném restaurátorském průzkumu a zohledňuje její památkovou ochranu. Objekt se očistí od nekvalitních dobových úprav a budou mu vráceny původní historické prvky. Navrženo je také obnovení původní okrové barevnosti fasády kombinované s detaily v cihlové barvě, oplechování a kovové prvky budou tmavě šedé. Umělý šindel a plech na střeše nahradí šablony imitující původní břidlicovou krytinu. Po dokončení první etapy rekonstrukce se nádražní budova stane reprezentativním a důstojným prvkem této městské lokality. Intenzivně pokračují také projektové práce na druhé etapě. Její součástí bude kromě kompletní rekonstrukce interiéru výpravní budovy například i vybudování nových parkovacích ploch nebo úprava trafostanice s instalací fotovoltaické elektrárny na její střeše.

Vizualizace

(Úvodní foto: Vizualizace)

(zdroj: spravazeleznic.cz)