Dnes – 26. července z nádvoří pražského Libeňského zámku odstartoval jubilejní 10. ročník Metrostav handy cyklo maratonu. Unikátní projekt, ve kterém společně sportují lidé s hendikepem a bez něj, získal v tomto roce nejvyšší ocenění Evropské komise „EU Sport Awards #BeInclusive“ pro nejpřínosnější integrační sportovní projekt v Evropě. Záštitu nad cyklistickým maratonem převzali ministr pro místní rozvoj České republiky Ivan Bartoš a hejtmani všech čtrnácti krajů České republiky.

     „Smyslem všech našich projektů je motivovat lidi k pohybu a aktivnímu životnímu stylu a vůbec nezáleží na tom, zda má člověk nějaké tělesné, smyslové nebo jiné omezení. Pohyb a radost z něj je tu pro všechny bez výjimky,“ říká Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem. Smíšené štafetové týmy zdolají trasu dlouhou 2 222 kilometrů, která vede všemi čtrnácti kraji České republiky v časovém limitu 111 hodin. Cílovou pásku projedou na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde se v sobotu 30. července 2022 uskuteční závěrečný ceremoniál.

     S Metrostav handy cyklo maratonem úzce souvisí Peloton naděje. Jede po stejné trase, ale pohybuje se průměrnou rychlostí 16 km/hod. Na 14 místech republiky je stanovený čas průjezdu. V těchto bodech se mohou lidé přidat, jet společně s Pelotonem naděje část trasy a podpořit tak myšlenku celého projektu.

     V Ústeckém kraji se můžete k Pelotonu naděje připojit dnes, 26. července 2022 v podvečer na trase z Děčína do Ústí nad Labem po střekovské cyklostezce. Připojit se můžete v těchto časech a místech:

Rozhledna Sokolí vrch – průjezd pelotonu 19:10 – 19:20

Staroměstské nábřeží – Bunkr – průjezd pelotonu 20:15 – 20:25

Rohledna Hořidla – průjezd pelotonu 23:15 – 23:25.

     Délka úseku v Ústeckém kraji je 182,5 km.

Více informací včetně map a zajímavých míst na trase najdete zde.

(zdroj: kr-ustecky.cz)