Na neděli (26.6). letos připadl Mezinárodní den proti zneužívání drog. U této příležitosti naplánoval spolek Řekni drogám ne už 18. ročník turné po Českých městech Cyklo-běh za Českou republiku bez drog. Jednou ze zastávek na 1 200 km dlouhé a dvanáct dní trvající pouti byly i Teplice. Přímo na trase Cyklo-běhu se v naplánovaných městech zastavuje tým lektorů protidrogového vzdělávání a dodává ZDARMA přednášky pro děti a mládež s názvem PRAVDA O DROGÁCH.

     V České republice je odhadováno 200 000 náctiletých ve věku 15-19 let, kteří se již dostali do kontaktu s ilegální drogou. Vzhledem k tomu, že v samotné zemi žije okolo 622 000 těchto dospívajících vůbec, měl zkušenost s nelegální drogou každý třetí teenager. V této statistice je Česká republika nejhorší v Evropě.

     Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Tato aktivita chce upozornit na DROGOVOU NEGRAMOTNOST u dětí a mládeže a zásadně volá po zvýšení protidrogové osvěty v naší zemi. Výrobci, drogoví propagandisté a distributoři drog jsou stále rafinovanější a zneužívají dětskou naivitu a neznalost toho, co drogy jsou a co způsobují, a především zneužívají lhostejnost rodičů a institucí.

     Více informací najdete na webu https://rekninedrogam.cz/.

(zdroj: teplice.cz)