Také se vám zatají dech, když zhasnou světla v sále a dirigent zvedne ruce před soustředěným orchestrem? Obdivujete hlasy operních pěvců s velkým sborem nebo máte raději komornější prostředí se smyčcovým kvartetem v pozadí? Je libo dechovku, melodie slavných big bandů nebo snad trochu jazzu? A co trochu retra?

     To všechno a mnohem více je spojeno s jednou institucí v Ústeckém kraji – s Konzervatoří v Teplicích. Když v září 1971 vešli do tříd první studenti, patrně nikdo nepředpokládal, do jaké rozmanitosti za padesát let tato instituce doroste. Vznikla z docela pragmatického důvodu. Tehdejší školní inspektor a „otec zakladatel“ Jaromír Brož obhajoval vznik konzervatoře na severu Čech nedostatkem kvalifikovaných učitelů v lidových školách umění, jak se říkalo dnešním ZUŠkám. Z tohoto důvodu bylo otevřeno i studium při zaměstnání a zájem byl veliký – doplnit si vzdělání mohli i ti, kteří sice již v základním hudebním školství působili, ale pouze jako nadšení amatéři.

     Za dobu své existence teplická konzervatoř nevychovala pouze pedagogy, ale i interprety. Podíváme-li se na složení významných hudebních těles v regionu, podstatná část jejich členů prošla touto školou. Její absolventy můžeme najít ale doslova kdekoliv (například symfonický orchestr v Mexiku, operní dům ve Vídni, několik hudebních institucí ve Spojených státech amerických, Itálii, Švýcarsku). A samozřejmě na tuzemských vysokých školách jako studenty i pedagogy.

     Pokud bychom se těch, kteří v kterékoliv vývojové etapě byli součástí konzervatoře v Teplicích, zeptali na jejich pohled, vzpomínky, téměř vždy zazní „výjimečná atmosféra, rodinná, s individuálním přístupem a snahou vychovat osobnosti umělecké i lidské“. Možná i proto se absolventi vracejí. Jako rodiče současných studentů i učitelé ZUŠ, kteří je připravuji k přijímacím zkouškám. Jako kolegové na různých seminářích a workshopech, které konzervatoř pro odbornou veřejnost každý rok připravuje. Jako pedagogové konzervatoře samé.

Konzervatoř dnes

     Oslavy půlstoletí existence konzervatoře připadly na sobotu 11. června, kdy si lidé užili Den otevřených dveří a galakoncert. Ve čtvrtek prošel lázeňským městem slavnostní průvod v kostýmech. Oslavy jubilea konzervatoře byly z důvodu pandemie covid-19 přesunuty z loňska na letošek, tedy šlo o oslavy tzv. 50+1, aneb Odloženou padesátku. Mottem bylo „být vidět a slyšet“.

(Úvodní foto: Teplická konzervatoř před 50 lety.)

(zdroj: kr-ustecky.cz)