Litoměřice již tradičně přivítají největší celorepublikový sraz hasičstva s nejrozsáhlejší výstavou hasičské techniky. Jedná se již o 8. ročník a proběhne ve dnech 10. – 11. června 2022. Ten, kdo v těchto dnech zavítá na výstaviště Zahrada Čech, na Mírové náměstí a posléze na Lodní náměstí, se může těšit na hasičskou techniku od té nejstarší, ze sbírek sborů dobrovolných hasičů, až po tu nejmodernější a speciální, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor ČR.

     K vidění budou staré zápřahové stříkačky, parní stříkačky i historické hasičské automobily. Většina techniky se aktivně prezentuje v rámci ukázek, které probíhají po dobu celých slavností. Velkému úspěchu se vždy těší jednotlivé ukázky sborů dobrovolných hasičů, které si sami secvičili.

     Na výstavišti Zahrada Čech čeká na malé i velké návštěvníky řada soutěží. Vyzkoušet si budou moct nejen práci hasičů, ale třeba i projít náborovým střediskem. Po celou dobu slavností bude také otevřená stanice litoměřických profesionálních hasičů.

     Vrcholem slavností je hasičská hudební fontána, již tradiční vodní a světelná show stříkaná hasičskými proudnicemi, které mají dostřik až 120 metrů a výška fontány je přes 67 metrů.
Tuto největší a nejvýznamnější akci svého druhu v Česku navštívilo při minulém ročníku 27 000 návštěvníků a přes 250 hasičských sborů přivezlo do Litoměřic 300 kusů historické hasičské techniky.

(zdroj: litomerice.cz)