Litoměřický hrad patřil první červnovou sobotu vinařům. Lahodné víno, bohatý program, dobrá nálada a příjemná atmosféra – taková byla sobota 4. června na hradě v Litoměřicích. Na desátém ročníku Litoměřického hroznu 2022 se představilo 12 vinařů z Čech a tři z Moravy. Ceny nejlepším vinařům předával senátor ČR a starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč společně s ředitelkou Městských kulturních zařízení v Litoměřicích Michaelou Mokrou. Předávání se dále zúčastnil František Kupsa, ředitel soutěže Litoměřický hrozen, Jiří Adámek, zastupitel města a předseda kulturní komise a také Zdeněk Plecitý, krajský zastupitel a předseda výboru pro zemědělství a venkov.

     Při slavnostním ceremoniálu předávání cen se rozdalo 35 ocenění, celkem bylo uděleno osm zlatých a 25 stříbrných medailí, cena šampiona a speciální cena – víno Ústeckého kraje. 

     Titul šampiona si pro víno Solaris, ročník 2021, převzal Pavel Skrášek. Nejvýše hodnoceným suchým bílým vínem se stal Savilon, ročník 2020, z Žernoseckého vinařství. V kategorii bílých polosladkých vín ocenění získal Školní statek Mělník za Ryzlink rýnský, 2019. Mezi růžovými víny se nejvýše umístilo vinařství Pergen s vínem Zweigeltrebe rosé, 2021. V kategorii červených vín získalo prvenství České vinařství Chrámce za Rulandské modré, ročník 2018. 

     Zvláštní kategorií letošního ročníku Litoměřického hroznu bylo Víno Ústeckého kraje. Toto ocenění získal Savilon, ročník 2020, výběr z hroznů z Žernoseckého vinařství a cenu za něj si z rukou Zdeňka Plecitého převzal sám František Kupsa.

     K dobré náladě u sklenky vína přispěla cimbálová muzika pod taktovkou Dušana Kotlára, vystoupil písničkář Petr Lüftner a program završila místní kapela Od plotny skok. Celým dnem provázel moderátor Martin Severa.

Zpracovala: Daniela Kekrtová, Městská kulturní zařízení v Litoměřicích

(zdroj: kr-ustecky.cz)